都係個句,現在本地中文新聞基本完全不可信

87 回覆
344 Like 17 Dislike
有立場既新聞媒體當然有。Fox news, WSJ, Guardian etc.
但唔會全部新聞媒體同時唔報一件事,而香港既新聞正正演變成咁。
Fox News中肯好多,唔會有太多煽情嘢
你要明白我地已經回到冷戰宣傳年代
我地喺呢個陣營聽到嘅消息就係咁
TVB新聞不溜都係做騷,只揀無傷大雅嘅嚟報道
啲新聞雞指定留同樣髮型,講嘢語氣好似發緊綺夢咁
佢哋啲稿好好笑喎
真係唔好怪而家d人寧願上網睇新聞,唔睇傳統媒體。即使網上都有假新聞,網上的嘢仲多角度,唔似傳統媒體間間報嘅嘢冇分別。傳統媒體而家變晒喉舌,冇多角度分析,日日高官講嘢,copy新華社央視,連傳統媒體講既嘢同我睇到嘅有出入,我仲點會信?
唔好怪新聞從業員愈來愈難請人。人工低,愈來愈多制肘。冇正經野寫又難做,要寫埋d呃點擊率文章,上網抄post,新聞愈來愈低能化。藍絲之前屌反修例時阿豬阿狗都可以做記者,而家仲厲害。
其實間間都有立場
所以有心求真一定係睇幾間再好似較光譜咁砌返出嚟
abcnews 左膠唔好睇
propaganda
幫你推下
費事啲小朋友唔識
但炒車次數唔少
信政府就得啦
文宣
統戰
台灣新聞出名垃圾
所以識英文越來越重要
日日只睇香港主流媒體,成個世界觀都變得井底
係喇係喇
總之新聞話政府仆街先至最可信
講少少好野嘅媒體都係五毛反駁隊
中文睇幾多間都一樣
如果想睇下啲中國新聞嘅可以考慮睇下日本台嘅報道

佢哋有時啲報道手法幾似以前有線中國組
頭15分鐘:偉大光榮正確
後15分鐘:世界各國災難
完~
cctvb八九成時間都係播英美新聞
齋睇連登可以嗎?
大佬你唔好當人on9先得架,攞中國、香港、外國新聞一比較,哇,原來全世界都水深火熱,我地食樹皮都係生活喺天堂之中。唔好一聽到問題就諗起2019,一見人唱好就精蟲上腦先得架,你咁嘅態度咪同你批評嘅人一Q樣囉
報撞橋 槍擊案就最快
有冇例子
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞