有冇人畢業之後好鍾意睇返以前讀書個陣啲同學仔IG而家點?

15 回覆
11 Like 13 Dislike
睇吓佢哋近況如何
見到有啲過得比我慘。
我會覺得好開心
睇人仆街最開心
有好多做咗保險
ig日日都散發住正能量
感謝客戶信任🙏🏻🙏🏻🙏🏻
慘嘅點會post上IG
見到當年女神同佢光脫脫嘅男友,心已傷透
我覺得佢慘
佢覺得自己咁樣係好好㗎嘛
例如喺H&M摺衫 咁就摺幾年
佢覺得咁樣係好自豪
然後Po上去
床單好多了
咩光脫脫,佢同佢男友拍AV?
關心下舊同學近況如何都好正常嘅,人有好奇心係人之常情,不過如果見到有啲過得比你慘,我就咁諗啦。

第1種人一生平平無奇,普通人一個,但係叫做正正常常,又冇傷天害理;
第2種後生嗰陣條命唔好,唔知係命運定風水嘅問題,不過人到中年事業,人生樣樣嘢各方面都會越嚟越好;
第3種人就係後生嗰陣意氣風發,風頭一時無兩,但人到中年開始走下坡,甚至係頹敗,不堪。

睇人仆街最開心呢個係好多香港人嘅common value,我唔知不過做人有返少少同理心,憐憫,愛心其實會比較好。不過如果嗰個人本身係一個仆街冚家剷咁就另一回事啦。

其實social media係好難完全反映一個人嘅生活。大把so called名媛post自己去半島酒店下午茶嘅相上social media,但係可能返到屋企畀老公當係沙包打到仆街呢。又或者有啲人share自己最近唔開心嘅事,放負,只係無病呻吟。呢啲嘢,局外人好難知道。

得閒關心下佢哋近況都ok嘅,不過太involve就唔好了。事不關己,己不勞心。同埋活著又唔係為咗證明畀人哋睇自己嘅生活有幾好,又或者自己有幾成功。做人又唔係為咗「贏」。 乜嘢叫贏呢?中六合彩做千萬富翁?定係擁有一個健康嘅身體?點為之贏呢?小學生猜皇帝咩,仲咁執著贏輸。人嘅煩惱同困擾Mostly都係源於身邊嘅人,對於攞自己同其他人嚟比較有一份好令人費解嘅執著。

Social media資訊量極大,係一把雙面刅。你太多資訊吸收到,你自己都會當局者迷。最緊要識得點樣善用佢,同埋做好自己。

做好自己,保持身體健康,飲多啲水,行善積德,咁就好足夠啦。
你呢篇嘢講得冇錯
呢啲最撚折墮 搵唔到都要扮搵到
又要懶鳩有正能量同上進心咁 笑死
見到啲同學仔入雞U讀唔到書 做垃圾工就心裡笑出來
同佢本身唔friend 果啲 過成點關我鬼事 本身大家都係純粹喺同一間中學所以做同學 畢左業過多幾年其實已經變曬 同一個陌生人冇分別
嗰陣冇IG
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞