有冇人有溢脂性皮炎, 好多頭皮?

25 回覆
1 Like 0 Dislike
我本身集中係美人啄個位置,唔算非常嚴重
不過都好煩,一唔覺意成大塊痴住,真係唔洗溝女
用過d 藥性洗頭水,都有效既,不過要keep 住用
但又驚太密會傷毛囊
最近我發現用苦瓜汁搽下患處,好似幾好
我之前搽左幾晚,第二朝洗頭,真係少左好多
依家我冇搽成個禮拜,都係得好少頭皮
我都有 之後買左Mg217煤焦油同水楊酸洗頭水即刻好返好多,但唔用一排又會出返黎
無架啦 用一世啦 走啱唔甩
當洗頭水咁用 日日用
醫生叫我隔兩日用一次ketoconazole 但係完全冇效 晚晚r後尾枕搞到成枕頭套都係血
用呢隻都止唔到 都真係幾大鑊
松焦油洗頭水係work
一個星期2次ok
又係呢d post, medavita 上癢洗頭水康復者路過
用中藥洗頭水,配精油
會完全無哂

但坊間似乎唔會幫你根治
等你成世都用佢

勁貴
我用上海硫磺皂洗頭,洗左半個月一粒頭皮都無
你頭髮長定短
係咪每日都洗頭
洗頭嗰陣時有冇按摩啲頭皮

有冇食維他命丸同鋅片,食完身體冇咁容易發炎

同埋走去舉下鐵,身體多啲肌肉,新陳代謝同免疫系統會運作得好啲,身體發炎都會少啲

同埋留意下有冇蛀牙同香港腳,雖然好似冇關係,但其實都係加重緊免疫系統負擔,令到身體其他地方好容易感染同發炎
我剷青,早晚洗頭,有健身習慣但都一樣咁痕同甩皮,可能會試吓食維他命?有冇邊款推介

最近試緊呢枝嘢
都叫有啲用

hktv有得買
一開始我都勁多頭皮勁痕
聽朋友話可以試下硫磺皂
我話我本身都乾性,佢話唔關事咪照用

初初用係好乾,啲頭髮好乾好鞋
用左一個星期已經少左好多頭皮,而且無咁痕,個頭仲神奇地無哂d頭瘡

依家keep住用,頭髮好似習慣左,返番去之前,已經無咁乾燥,滑番好多,而且無哂頭皮,亦唔痕又無哂頭瘡

香港唔知邊度有得賣,但拼多多就有,好似都唔貴
但唯一唔好處係都幾難聞,所以有時我都用埋護髮表,冚一冚d硫磺味
我轉季果時最嚴重, 同埋訓得少, 壓力大都會出事, 做好保濕, 保持心境開朗, 唔好俾自己太大壓力就得了
食啲男士配方全包個啲
入面會有埋鋅原素嘅成分

冇發炎嗰啲地方
洗頭嗰陣時記得多啲按摩同R頭
唔好block 住毛孔
減低生頭瘡嘅機會
食緊輕量A酸去控制出油問題先控制到個皮炎
洗頭用咩水溫會唔會太熱
啲水太熱又係會令個頭分泌更多油
洗太多次個頭又出更多油
朝頭早嗰次試下用啲溫和啲嘅洗頭水甚至用清水
例如係強生個隻bb洗髮沐浴露

同埋多啲換枕頭套
我習慣朝早嗰次用清水,夜晚先落洗頭水,不過可能水溫真係有啲高,咁我趁而家夏天可能試下用凍水洗?感激

枕頭套嘅話就三日左右換一次
同埋最重要係洗個陣要R頭,大力啲都唔怕㗎
我大力R個排就明顯冇晒頭瘡

同埋,懷疑鏟青有影響,有啲頭髮就可以自然吸走多啲頭油
無晒就啲油留喺頭皮及髮根
同埋頭皮完全外露,直接暴露喺空氣
塵埃、真菌包子直接降落喺頭皮上面
好似剷青更乾淨,但其實冇咗頭髮保護頭皮好似更加污糟
用左headandshoulde 新出隻科研配方,無晒頭皮
留名先我個頭皮又係長期好多皮,肯定唔係頭皮污糟而出現,似係皮膚乾燥而出現既皮屑,到左冬天個頭會又多頭皮又油,但唔肯定係咪脂溢性皮炎
有冇甩頭髮?
都算易甩頭髮,洗頭會甩得多啲,洗完頭會係地下執到一細執頭髮,頭髮短時會甩少啲
靠自己飲食搭救
我最嚴重個陣 ,唔止成個頭都係頭皮
仲有條眉,仲有鼻兩側 都係死皮
後尾減肥,食得好清淡,少糖少油
個人健康左,唔洗搽嘢 自己好番
我都係咁,又有頭皮,耳仔又甩皮,但去其他國家玩返一星期左右又無事,返到香港又發作
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞