倡留港體驗生態旅遊減碳 鍾芯豫:出外旅遊碳成本很高

205 回覆
8 Like 370 Dislike
去牛頭角津貼中學咪得
使乜產生大量碳排放去英國牛津
叫人減嚟畀自己慢慢嘆
傻西先聽
調翻轉叫啲人唔好來香港咪得囉
23年ig post出嚟至少去咗三次trip,已經多過好多香港人. 有張仲要係坐住飛機去氣候會議
一個人搭飛機個碳成本高過一百個人搭一部飛機架

啲環保膠真係岸鳩鳩

你一個人唔搭班機會取消咩

又唔係私人飛機

個諗法真係痴撚線
佢係咪叫人唔好嚟旅遊
林鄭個辦公室每個月會有幾多碳排放?
著乜野衫 染乜撚野頭髮
上年中國仍然係全世界一年之內最多新增火電廠嘅國家

要唔要叫佢發展慢啲煉少啲鋼幫手減碳

屌你老母
On9
移民一樣都俾,你班港豬咪一樣照留港
疫情幾年留港消費咗好耐啦 你老味浪費咗幾多青春
自殺都係減一個啫
搞依樣果樣搞到你班友唔生先更環保
佢俾人中出果陣個子宮都收容咗好多碳
坦白講,佢dgs 有中上產出身,靚女,presentable ,成個package 有d 似麥明斯 爆分入暴大乞食科,入到去爆四讀Oxford mphil(唔係19 taught master)不可否認佢係叻女(路邊社消息報緊名校PHD)

但係佢個問題唔係在於佢叻唔叻,而係在於佢做嘅所有嘢,都係為咗拎光環,而唔係真係為咗女權同環保,但當你宣揚呢啲公共性極強嘅信念嘅時候,社會係會期望你去實踐多啲,堅持自己嘅想法,有需要嘅時候會對權勢對抗,而唔係單純去消費信念

點解黃錦星,林超英呢啲,會俾人揶揄,就唔會俾人屌,係因為佢哋會堅持自己嘅信念(利申:識佢哋真人,佢哋真係好環保),甚至乎面對明日大嶼,垃圾徵費呢啲爭議性極強,會得罪人嘅議題,佢哋都會肯企出嚟同強權踩對台,亦都因為咁,就算係連登,啲人最多係笑佢,但係好多人心底裏,都會欣賞佢地依種堅持。你搵佢哋去講,起碼可以拎到道德高地,對大眾係啱聽啲

但係呢條女相反,所有有光環,可以幫自己臉上貼金嘅pr 就即刻黐去做,所以你見到佢IG同成班有錢女着到身光頸靚去環遊世界開conference,着bra top去同高官行山,打扮到靚一靚去執垃圾。但係你從來唔會見到佢係任何有機會得罪人嘅地方聽到佢講嘢,唔好話明日大嶼呢啲政治任務,就算係垃圾徵費,佢都唔會出聲,因為佢知會俾人屌

所以你只會見到佢好離地咁樣講啲阿媽係女人嘅說話,又或者叫你班窮人搭少啲飛機,或者佢係有信念,但係當佢知道自己嘅信念會影響自己搵食嘅話,就會當冇咗件事

佢當初起家嘅時候仲有幾個人,同佢一樣咁叻,但係當中有人當年為咗保衛中大,搞到幾乎着草,但係佢有冇出過聲,有冇做過任何嘢,就算係擦邊球,去到為自己嘅大學,去到為自己曾經最好嘅戰友聲援?有時都幾唏噓,真正獻身嘅人得不到尊重,反而由搶晒光環嘅人上位

喺名校(特別係女校),會見到好多呢啲咁嘅人,由細到大維持完美人設,生得靚,讀書叻,識講嘢,講好多好偉大嘅說話,呢種人唔係一個壞人,日常生活你會覺得佢好好,會好肯幫人,但呢班人係唔會有犧牲精神,唔會有興趣真正理解窮人嘅生活(當然,佢哋會心地善良咁樣做好多門面慈善),但當佢哋去推公共議題,根本就毫無說服力,因為普羅大眾冇可能對佢產生共鳴

用大陸嘅話語去講,就係精緻利己主義者,睇佢嘅IG,你就會見到一個你哋有去世界各地周遊列國,為女權、環保「發聲」,其實香港有好多腳踏實地去為環保女團做嘢嘅人,但係話語權就去晒呢條友身上,其實利己唔係問題,但當你消費公眾議題,就會令到真正做嘢嘅人得唔到關注有時覺得好撚悲哀,佢嘅存在都不過係社會嘅縮影
係囉,所以我支持無大陸自由行,減好多碳排放,仲減埋人排放添
如果香港人外遊都唔比,,精神病會多現在好多倍,外遊其實係“維穩”中
呢啲臭雞格港女話好少去日韓都無人信啦
死臭雞
要推!雖然啲連登仔會認為直接屌臭雞得啦洗撚寫咁多嘢咩?tldr,睇唔明呀
你唔去班飛機唔飛既?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞