AI Denoise有時真係好假

16 回覆
4 Like 11 Dislike
冇Denoise

AI Denoise後

AI Denoise完張想的毛真係似AI相咁假,我寧願要重noise當懷舊算數
咁你de 完noise 再用AI 加翻d 新noise 上去咪得囉
我盲睇唔出分別
放到最大睇
+1
攝影台?
應該可以較到冇de得咁勁?
可以,但有時都好假。
用緊邊個AI?
只係oversmooth咗少少texture已經算係咁
可能等多一兩年可以突破到個barrier嘅

利申讀過
lightroom
個原理大約係點?
其實主流都係拎一堆paired data(noisy image<=>clean image),用一啲已知嘅constraints(例如最基本係output要係同clean image一樣﹑張相嘅edge要夠sharp)去train個black box出嚟
第一個難點係paired data本身取得成本高兼容易有bias,即係你可以諗下你點樣先可以拎到同一張相嘅noisy version同clean version(仲要大量),咁有啲人就係用clean image加啲人工noise上去就當係paired data
而呢個就衍生第二個問題,你點樣去model啲noise,簡單主流就用Gaussian Model(成日聽到嘅Normal Distribution),但現實話比你聽Gaussian未必cover哂咁多種noise,所以用Gaussian加人工noise呢個做法train出嚟嘅AI都好局限
所以之後就有人提出直接搵一堆noisy image去train,甚至用input image(你想denoise張相)本身去快train,但涉及嘅數學model就越來越複雜
thx
我平時都係de少少算
影raw
Manual de noise 都唔用
夠哂真
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞