SanDisk Ultra Luxe USB 3.2 Gen 1 慢到抽筋

13 回覆
3 Like 5 Dislike

最近買咗依隻usb 512GB版,但用落慢到抽筋
宣傳寫speeds up to 400 MB/s,但我插落win10機抄file,速度最高上到250MB左右,有時會跌到80MB
插落macbook air重離譜,抄100幾MBfile要5分鐘以上
我win10機同macbook air都係用ssd,唔知點解咁鬼慢
而且隻usb係金屬殼,抄幾分鐘就熱到辣手

想問下有冇人都用緊依隻usb,係咪正常
sequential write vs random write vs random 4k
可唔可以講多少少
抄幾分鐘就熱到辣手

無用呢隻,但呢個size呢個速度我覺得正常
呢隻野好撚熱
Read speed=/=write speed
熱都算
插落macbook air重慢過用usb2.0舊手指
根本唔適合macbook air用
如果write speed得200幾MB都唔係快過usb2.0舊手指好多
portable SSD先做到持續寫入2XX MB/s UP
呢d手指仔冇可能做到咁快

64GB-1TB] 讀取速度高達 400MB/s。[32GB] 讀取速度高達 150MB/s。視容量而定,寫入速度可能更低。

唔寫write speed即係可能最多100MB/s內
https://www.kingston.com/tw/usb-flash-drives/ironkey-vp50-encrypted
https://www.kingston.com/tw/usb-flash-drives/datatraveler-max

即係好似呢d咁,寫埋write speed先有保證,當然佢個write speed多數係指sequential write
平價手指用完寫入快取後速度就會直線下降
明白了
呢隻我之前都有,純粹用嚟裝windows 都覺得慢俾我掉左
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞