張宇人:「嚟我度做洗碗啦,你叫佢嚟搵我呀,佢肯做洗碗,一個人都可以搵萬八,仲可以住近佢屋企!」

136 回覆
5 Like 304 Dislike

【獨媒報導】下周三是五一勞動節,工聯會、勞聯等提出最低工資加至55元。行政會議成員、自由黨黨魁張宇人在一個節目表示:「最低工資係唔應該有,呢啲係畀啲政客選舉呀,搵嘢做呀,招收會員呀,而成日講最低工資、標準工時,講唔完㗎!」張宇人表示,現時領取最低工資人士可以聯絡他:「嚟我度做洗碗啦,你叫佢嚟搵我呀,佢肯做洗碗,一個人都可以搵萬八,仲可以住近佢屋企!」

本港法定最低工資由2011年5月1日開始實施,時薪為28元,及後多年提高金額,至去年上調到時薪 40元。張宇人今早在Now新聞台節目《時事全方位》講述最低工資,指本港大部份時間全民就業,最低工資會削弱本港競爭力,認為「最低工資係唔應該有」。
出手咁闊綽,點得呀
大嗱嗱18k, 大學生畢業都想做呀!!!!
撚有萬八
放假仲要搵人頂更
佢啱啱先叫香港人唔返深圳喎
轉頭就咁講....

幾多人活在籠屋板間房?
數學題
廿蚊一個鐘要洗幾多個鐘先搵到萬八
應該漏左個字
萬八蚊
啤 萬八咁多啊 香港以後無窮人喇
唔係自膠應該係可達先啱
一日洗18hrs 唔比食飯
萬八蚊
一星期翻六日,每日12個鐘
佢應該用chatGPT 計數
香港好多洗碗工都好剝削
又無福利 又無假期 想放日假都要自己搵人頂工
屌你老味間鋪我有份架? 你無人開工關我9事
真係抵佢地執撚晒
洗碗萬八呢個價好似算係最低標準黎
應該係請唔到果種價黎
講撚到冇最低工資就會減價咁
我開萬九蚊請廿蚊張幫我洗腳丫,近呀
萬八
真係多撚謝
咁祝你快啲請到人
萬八黑工就請到
一週六天 輪班制 洗12小時
老實講,基層人士或者啱啱畢業嘅大學生
萬8真係比多晒你

做飲食業包埋你三餐
拎$4000住個劏房,床邊隔離有馬桶嗰隻
對冇經驗嘅你嚟講已經仁至義盡
仲有成皮嘢剩
交返7000家用都仲有4000-5000零用錢俾你返深圳飲飲食食
Cut綜援先係唯一出路
老實講,基層人士或者啱啱畢業嘅大學生
萬8真係比多晒你

做飲食業包埋你三餐
拎$4000住個劏房,床邊隔離有馬桶嗰隻
對冇經驗嘅你嚟講已經仁至義盡
仲有成皮嘢剩
交返7000家用都仲有4000-5000零用錢俾你返深圳飲飲食食

一日要洗30個鐘頭
我中文不好,請問"仲可以住近佢屋企"呢句點解?

係咪張先生提供宿舍,而且間宿舍係打工仔屋企附近?
唔得咩?咁請閣下另謀高就啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞