7-11職員:「這裏不可以堂食,不可以有膠!出去」

202 回覆
235 Like 21 Dislike
呢句嘢你一日可以講一千幾百次
以前立食唔計
而家環保L點講就唔知
龍門梗係有需要先搬啦
屌,連啲官都唔知啦
根本就無一個統一又清晰0既條例/法律
我們翻查食環署名單,這兩間便利店的「7仔食檔」均屬「食物製造廠牌照」,所有售出的飲品和食品只可供外賣。

本身呢樣都好笑
7仔妹妹喂我食
而家佢係拎食物製造牌比人堂食
以前普通法佢唔寫就唔告得,宜家玩到全部法例無所不能,無野管唔到結果大家老西都要佢比明細節,搞到自己都唔知要乜,其實佢想做到你乜都犯法告唔告你由佢決定果種特權,不過香港人唔聽話啫,係迫佢比細節咪夾春袋law
你環保你事等陣放蛇又入晒職員數,你幫手賠咩
幾時先廢咗422個政策同正式宣佈廢垃圾徵費
由支安法開始,所有例都突登寫到唔清唔楚,方便隨意演繹嚟亂捉人
咪而家香港最大問題
好多野定清楚就推出
搞到十萬人有十萬種解說
新例實施首六個月為適應期,政府承諾不會對違規業務地點執法,環保署人員會了解他們面對的問題和困難,並提供協助。

講真,而家又唔係會罰會拉,但個個唔知條例係點就衝出黎做左先,搞到民不聊生
其實有咩好笑
好多做外賣都係拎呢隻牌嫁啦
正正式式出個餐廳牌(俗稱大/細牌)好撚麻煩
但你賣即整食品就一定要有食牌 所以咪拎食物製造廠牌
規定唔可以堂食

有d拎呢d外賣牌係偷雞放枱仔比你食
冇得企喺嗰度食真係唔再買
政府態度係叫你咪用膠就聽話配合啦
有咩就市場會自行調節
Donki盲盒壽司真係自打嘴巴
好多野唔*定清楚就推出
其實都唔關呢個19走膠事

本身佢唔係小食牌/餐廳牌就一直都唔可以「堂食」
不過一路以嚟都無人理無人出聲咁解

佢pack好做外賣比你
你執意係鋪頭開返黎食都無計
唔搞佢賣膠咋
但食物製造牌比客堂食係另一樣野黎
香港政府啲政策真係好鍾意冇嘢攞嚟搞,個經濟差到仆街諗住賺錢,佢就幫你諗啲戇鳩嘢出嚟倒米。整吓整吓,連外賣都費事食,自己帶飯算數,香港經濟真係多謝晒
咪係, 有日好q凍入7仔整個熱食, 跟住俾人趕返出街
唔撚怪知得
今朝樓下有柒頭邊走邊食7仔撈麵 係隔離臭撚死
我見多數都係阿嬸
好似放五點
好辛苦㗎咁早放工
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞