一次性塑膠禁令可救地球?專家:紙只是新塑膠

19 回覆
32 Like 0 Dislike
fucking paper
救乜鳩
普京 侵攪果幾年
全地球人環保50,60年都補唔番
環保撚: 比紙你地用, 已經係我地環保教對人類最大嘅寬容
補番條link

‘Paper can’t be a solution to plastic waste’: Canadian environmentalists warn about the rise in single-use paper products

https://www.ctvnews.ca/climate-and-environment/paper-can-t-be-a-solution-to-plastic-waste-canadian-environmentalists-warn-about-the-rise-in-single-use-paper-products-1.6382821
紙比膠環保只不過係直覺
咪同電車油車一樣
強帖留名

班環保撚 同盲撐環保班契弟

剩係識面果浸 就講到自己好撚為地球 好撚環保 剩係睇分唔分解到就當做左環保先鋒

又唔諗下當中耗能 用水幾多

仲講咩種返棵樹 就當填補左 笑L死
其實最撚環保既方法係不生育
將地球人口控制返去40億人左右
用自己餐具咪得 咁撚煩
但根本d餐廳就唔想幫你做 一係就用藉口話咩驚污染 連鎖果d就用完個一次性餐具之後搬落你個盒/杯
以環保為名,一刀切禁塑膠,只會更唔環保
終於有番個高質既反駁,
連登d 留言全部又無營養又尷尬
好 咁要連紙都禁埋
只能親身攞兜落餐廳裝飯餸 外賣自取

用呢個方法既環保
又可以打擊外賣行業嘅電動單車
更可以打擊香港市民

一石三鳥 環保撚great again
只不過係因為海龜
2018 年印度中央污染控制委員會分析常用包裝材料生命週期,發現紙袋全球變暖潛能值是塑膠袋 2~3 倍。
環保是一場生意
用竹簡批咗上面個層未可以重用
不嬲做野唔使reference, 大聲就ok
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞