日建忠靈塔基座上大廈正拆 古蹟辦要求交影響評估

24 回覆
4 Like 1 Dislike
把劍究竟仲存唔存在
空城記 Empty City
【忠靈塔遺址拆卸中】
屬於香港日治時期的一個重要歷史見證,位於灣仔寶雲山上的忠靈塔基座遺址,其上蓋的金馬倫大廈正進行拆卸工程,未知會否連同忠靈塔的基座一拼進行拆卸。
忠靈塔於 1942 年動工興建,據說塔身高 80 米,能夠從對岸的九龍半島清晰可見。惟在 1945 年香港重光之時仍未建成,及後以爛尾狀態直到 1947 年才由香港政府以爆破方式炸毀忠靈塔。但基座則繼續保留,並在 1951 年在基座上方建成金馬倫大廈。
現時工程正進行得如火如荼,昔日基座曾被大量植物覆蓋,現時已經清除了一邊,可以清楚地望到基座的輪廓。曾在網上看到昔日忠靈塔還存在的黑白照片,顯示塔的前後兩邊各有一條大斜路連接,現時面向維港的一邊仍然留有斜路的輪廓(見圖2),但另一邊則早已變成住宅。

https://www.facebook.com/emptycityhk/posts/pfbid0yULdYFi6cSYZQHMXM3Pgdnjadurr2SKQaaufEbg4ruwoYQ1upgq9QnFahijzofnMl?locale=zh_HK
唔講都唔知喺邊。最特別係部斜𨋢
香港重光港英政府一嘢就炸咗佢
不如鬧返港英政府無做好保育啦
咁炸嗰陣難d當佢古蹟
On9
你睇下果時炸左果座咩樣
住係忠靈塔上面, 係咪鬼佬
個基座似日本城堡
政府緊係要強行收地,改建成為抗日博物館啦
九龍醫院個忠靈塔呢
古蹟(2年)
仲要未起好
原來係呢座嘢
前日先睇返啲靈探片
個基座似日本城堡
日治時期好多這些嘢?
睇過阿棠嘅YouTube片介紹,傳聞港督府被埋下厭勝棒
呢個位極度開揚
日本仔最識揀
懷疑而家佢想用個基座嚟玩厭勝之術

同西九蛇頭一樣
九龍醫院個座仲係到
當年嘅民謠: 忠靈塔,忠靈塔,今年起,明年拆。

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞