逾4成兒童未接種疫苗 醫管局指求診人數有上升趨勢 兒科病房已近飽和

10 回覆
0 Like 4 Dislike
https://www.singtaousa.com/2024-04-25/%E6%B5%81%E6%84%9F%EF%BD%9C%E9%80%BE4%E6%88%90%E5%85%92%E7%AB%A5%E6%9C%AA%E6%8E%A5%E7%A8%AE%E7%96%AB%E8%8B%97-%E9%86%AB%E7%AE%A1%E5%B1%80%E6%8C%87%E6%B1%82%E8%A8%BA%E4%BA%BA%E6%95%B8%E6%9C%89%E4%B8%8A/4837265

衛生防護中心昨日(25日)公布一名6歲女童感染甲型流感不治,是一星期內第二宗兒童死亡個案。

衞生防護中心傳染病處高級醫生黃凱基在電台節目表示,今個流感季節錄得20宗嚴重個案與兒童有關,包括2宗死亡個案,當中近75%,即15宗未有接種疫苗。他說,市民對接種疫苗意識提高,今年接種率比過往幾年大大提高,兒童的接種覆蓋率逾一半,惟仍有4成以上的兒童未有接種。由於流感季節持續,他呼籲家長盡快為未接種流感疫苗的子女接種,強調未打針重症的風險遠高於已打針的兒童。
6歲死左果個有打流感針又唔講
病毒變左種。
佢打果支係 H1
佢中果隻係 H3
所以防唔到。
咁所以呢?又話人無打
打左死埋又話唔同款,
一日打四劑每四個鐘一劑輪住打好未?
我兩歲仔打咗流感針 唔夠半年又中流感 屌佢老母
你全家中定得佢中?
平時你地會唔會戴口罩?
政府又唔搞安心出行又唔禁堂食緊係上升趨勢
自從武肺大騙局之後,而家好多家長都醒咗,一枝疫苗都唔會比BB打
個仔唔打針唔俾老豆老母返工咪得囉
奴寵物唔係想共赴黃泉下話?
高質
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞