去旅行會唔會同當地人傾計?

12 回覆
3 Like 1 Dislike
感覺上一班人去旅行就多數圍威喂 一個人就多啲機會同當地人傾計
成日搵架妹同台妹傾計
唔識日文
會搵埋當地人一齊去玩
講真,喺香港有遊客撩你傾計,你都嫌佢阻你時間啦(靚女除外)
係東京屌架雞個時都有傾兩句
會,喺Pub一定會添啦
喺夏威夷一見到人就講aloha
好想再去多次,嗰邊啲人又熱情,生活模式又chill
想 但太毒
會,問路、叫嘢食、埋單、check in / out, 寄存行李
講真會,不過人地唔想同你傾
去過歐洲同美國出trip加stay behind(德國、倫敦、波蘭、加州) ,一個人on99四圍行,有時真係會同人chitchat下。
例如美國嗰次,喺酒店外面食煙見到有人等uber,佢問我邊度黎、我又問下佢做乜等uber。(我無知地諗:點解喺美國有車重要call uber)
搭lift嗰陣見到條鬼佬,大家禮貌地笑下,大家又問下各自邊度黎,佢又問下香港咩情況。(梗係由治及興正L到仆晒街啦重使問)
開工lunch break嗰陣出停車場一角自己坐,咁啱又有人去嗰個位煙break或者食個包,咁又傾咗半粒鐘,有男亦有女,大家各自唔識,黎自唔同州份或國家,個男仔話覺得加州曬起上黎重熱過喺非洲
疫情前有次去柏林,經過一個車仔咖啡檔,見到有隻「紅酒咖啡」,問個舖仔老闆係咪真係紅酒+咖啡咁盞鬼,咁啱有個中女路過就係買呢杯,聽到我問啲咁L蠢既問題,佢好自然咁主動俾我試飲一啖,係真係同一隻杯,我飲完佢先至飲。我有啲嚇親,但感覺到佢真係好nice。(人哋呢啲就真係說好_ _故事啦)
台灣呢啲文化相近就更加多機會,去夜市同一檔無乜客既木工店婆婆傾偈、同一檔賣民族飾物既原住民哥仔八卦下佢哋既生活同投票意向,喺車站同個清潔阿叔吹兩句,喺小舖同個賣糖靚女又傾下香港糖同台灣糖既分別。
其實只要習慣掛住個一號禮貌笑容,喺相對安全既環境open少少同人吹下水,預咗傾完就永不相干,呢種萍水相逢既感覺,其實係旅行既樂趣之一。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞