MBTI都信得,咁12星座都信得啦

32 回覆
16 Like 30 Dislike
全世界七十億人分得十六種
咁同12星座話人分十二種有咩分別

12星座就話迷信
MBTI就話科學

真係無限大搞笑
可能真係唔準,但係你用幾多種分類而話信唔信,無理據。人種分類、動物分類又唔科學?
雖然你話MBTI冇科學根據係啱
但係你批評佢嘅原因係錯
最有科學根據基於統計學嘅性格都係歸納做五類(big five personality)
你再歸納落去,最終可以歸納做一得返一類都得(general factor of personality)
我話全世界七十億人分成兩種添呀
男人同女人
你係咪又話我迷信?
咁講啦 唔會100%準
但叫做可以簡單歸類咁
起碼MBTI透過一堆問題嚟分析你既性格
星座乜根據乜分析都冇由佢噏
I同E都算準
d人都係睇I定E
後面果d是但啦
仲有trans
自己會唔知自己I定e
要靠測試
肚餓就會食飯好能準
你知唔知動物分類分到幾細架?
好心你啲月入三皮都冇不學無術嘅柒頭就少咗上嚟鳩Up啦
社會垃圾
用黎話俾人知架嘛
份垃圾測驗長撚過數學mc
仲唔係100%準確
MBTI跟你答D 乜 去將你個人分類,點會唔準
因為係跟你做左乜 去推論你大致性格係乜

但佢都係大致分類,大家都係I 但你90% I 同 55% I 已經唔同啦

同星座邊同
仲要啲問題係同直接問你覺得自己係E定係I 無分別
咁係你假定咗人類係可以100%了解自己所有野
後面果d咁難記 是但啦
網上test其實唔準. 好多人以為自己靜+鍾意獨處就係I,其實只不過係揾唔到啱自己既圈子同成長過程既習慣,實際可能係E嚟
一個係根據你俾嘅答案去判斷你係咩人
一個係根據冇得改嘅嘢去判斷你係咩人

你認為係一樣?弱智?
嗰個係16 Personalities
挪用MBTI命名嘅另一個test,原型係Big5
正牌MBTI唔係按你咩I/E佔幾多%去解讀
係睇你cognitive functions,解讀你思考方法,從而推敲你會有咩行為
最小人類一定係自己最清楚自己個個先啦

如果有人為左"好"既結果(MBTI 性格野根本無好壞),答左D同自己 本意唔同既野既話咁更係唔夠"準"啦
With our NERIS® model, we’ve combined the best of both worlds. We use the acronym format introduced by Myers-Briggs for its simplicity and convenience, with an extra letter to accommodate five rather than four scales. However, unlike Myers-Briggs or other theories based on the Jungian model, we have not incorporated Jungian concepts such as cognitive functions, or their prioritization. Jungian concepts are very difficult to measure and validate scientifically, so we’ve instead chosen to rework and rebalance the dimensions of personality called the Big Five personality traits, a model that dominates modern psychological and social research.

https://www.16personalities.com/articles/our-theory
見到樓豬呢種人 我就覺得香港教育真係搞唔掂
一句嘢幾個謬論 又稻草人 又前設
邏輯思維應該要必修
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞