屌 入咗間閪Firm慘過食屎

81 回覆
22 Like 59 Dislike
是咁的 我朋友3月頭join咗全球數一數二嘅拍賣行,報嗰陣嘅job description係寫主要負責對客嘅工作同埋少量嘅Admin工作。

但入咗去之後發現唔係好對路,經常做Admin工作都算9數,仲仆街嘅係因為間公司就嚟要搬Office,我朋友就俾個老屎忽同佢部門啊姐點咗去幫手搬佢哋啲嘢,一啲好撚重嘅箱,啲箱入邊係裝住十幾廿本好柒厚嘅Catalog,好似咁

公司冇車仔冇任何工具幫手搬而係徒手將啲好重嘅箱推。最撚仆街嘅係因為間公司有幾層,仲要搬另一箱好撚重嘅行樓梯。結果搞到佢手腕傷得好撚嚴重睇咗好多次醫生而家仲要做好多次物理治療。隻手傷撚到咁 最撚好笑條team話佢地有話過幫手搬,明明個陣佢地就淨係講左一句小心啲,然後走撚咗,由撚得佢自己一個係度搬。

最撚㷫嘅係佢部門主管話介紹一個好撚好嘅中醫師比佢睇隻手,點撚知係條仆街變態佬,非禮我朋友,搞到佢有PTSD,隻手仲嚴重左。利申已報警

發生件事之後,條team叫佢休息下唔駛番嚟住,然後突然間就無啦啦cut走佢啲work,踢撚埋佢出group,部門主管之後就懶係好人咁叫佢自己走。

跟住屌佢老母前幾日嗰間仆街公司個HR打嚟同我個friend講話要終止佢個合約。真係屌你老母臭閪。終止嘅原因係我朋友要take leave,做唔到公司要佢做嘅嘢,就算好返都唔夠膽再俾嘢佢做。喂屌你老母佢而家係工傷,醫生同物理治療師都話佢真係好撚嚴重。乜屌你老母可以工傷期間term人? 係咁懷疑佢呃工傷,唉屌你老母,呃工傷?佢而家連字都打唔撚到。嗰條HR正宗撚屌。

警世大家有巴打絲打想入呢啲公司要諗清楚,人工淨係高過法定時薪少少,仲話自己大公司,仆佢個臭街。
名都無,又唔敢開 講經咩
你會唔會考慮下叫你個FD去驗下腦先....?
淨係睇相屌你老母你個FD搬撚到間公司好似係佢自己咁
笑到我仆街
樓主隻手傷咗就打少啲字 休息多啲啦
搬野已經垃圾
仲搬咁撚重。 睇精神科驗下腦啦
真 名都唔開 點撚樣警世
警世(不過冇開名)
搬嘢搬到俾人打咁?
可信性低
一開始無車仔就要開聲拒絕唔搬
你文盲?
傷到咁報勞工處未
咁撚傷
報東張啦
流兩滴馬尿間野收皮都得
真,老勞咁多片吹緊osh都唔識彈人

咁重搬完兩箱已經搬唔郁其他
點搬到隻手碗傷哂
想睇樓主張相,中醫睇隻手都想非禮,應該好靚仔
食工傷驚乜慢慢放病假
勞工處 + 東張西望
蘇記?
變通下去借架車仔都唔好整傷自己啦
搬呢啲重野點會同佢徒手搬
公司冇手推車老hi都唔撚理佢啦
香港地特別多奴隸
月經?
平機會投訴,然後索償
咁樣炒法其實違反殘疾歧視條例
工傷期間炒人好似唔得架喎
報工傷玩返一年半載
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞