6歲女童感染甲型流感不治 過去一周兩宗兒童死亡個案

30 回覆
0 Like 2 Dislike
https://news.rthk.hk/rthk/ch/component/k2/1750553-20240425.htm
6歲女童感染甲型流感不治 今年第二宗兒童死亡個案
2024-04-25 HKT 19:30

一名已接種流感疫苗的6歲女童,感染甲型流感後併發腦病變死亡。

衞生防護中心在最新一期《新冠及流感速遞》表示,今個冬季流感季節共錄得20宗兒童流感相關嚴重併發症或死亡個案,當中2人死亡,5人已接種疫苗。

中心早前初步調查顯示,女童過往健康良好,上星期五起發燒及咳嗽,潛伏期內沒有外遊,家居接觸者現時沒有出現病徵。

https://www.i-cable.com/%E6%96%B0%E8%81%9E%E8%B3%87%E8%A8%8A/221205/%E9%81%8E%E5%8E%BB%E4%B8%80%E5%91%A8%E5%85%A9%E5%AE%97%E5%85%92%E7%AB%A5%E6%B5%81%E6%84%9F%E6%AD%BB%E4%BA%A1-%E9%98%B2%E8%AD%B7%E4%B8%AD%E5%BF%83-%E4%B8%BB%E6%B5%81%E7%97%85%E6%AF%92
過去一周兩宗兒童流感死亡 防護中心:主流病毒株改變 流感季節將延長
有線新聞 2024年04月25日

【有線新聞】本港過去一星期錄得兩宗兒童流感死亡個案,衞生防護中心指主流病毒株已經改變,流感季節將會延長。
兩宗死亡個案都是感染H1甲型流感,其中上周六離世的8歲女童未有接種流感疫苗,另一名6歲女童就併發腦病變,最終不治。中心指最新流感陽性比率仍然處於高水平,一月初開始的冬季流感季節原本預計持續8至12周,但監測顯示主流病毒株已由三月的H3病毒變成H1病毒,未來數周可能錄得更多重症個案。至今已有18宗兒童流感引發嚴重併發症及2宗死亡個案,上星期更加有29宗學校或院舍爆發報告。
苗撚同反苗撚又輸
根本而家嗰啲細路由四年前開始病毒又未接觸過,咩免疫都建立唔到,輕微感冒都變大病,流感就靠支垃圾針,而家仲有一堆父母逼自己仔女戴口罩,咩都唔俾佢掂,以為係保護佢其實只係儲緊炸彈睇幾時爆
同意,唔好話小朋友,就算大人咁樣保護自己法,免疫系統根本呢幾年無train 過
一有勁少少嘅病毒病菌都夠死
咁無架喎
知佢免疫力弱所以先戴罩
越戴就越弱
你係父母都係照幫佢戴架啫
好可悲,朝朝番工都見7,8成學生戴口罩,搭車見校巴又係咁上下,日日叫同事唔好戴口罩,但佢地繼續要仔女戴
三年口罩令嘅影響開始浮現
作為父母,除左真係病左費時傳染人,真係冇戴過口罩

有d 朋友連比佢去公園(室內室外)都唔比,痴撚線
我係父母,一早幫佢除咗罩,武肺針同流感針都冇打,病係病多咗,但每次都係小病,一次大病,而家so far小病都係流吓鼻水同兩聲咳

做父母嘅係要喺佢病嗰時/啱啱病好先俾佢戴口罩同避開人群,一嚟廢事傳俾人,二嚟避免多響炮中幾味,而唔係話佢細個而話唔可以俾佢病
師兄清泉,但大多都係保護主義
仲有咁多人戴咩,我見得返兩三成,都係病緊先戴
你試下搵日朝早7點半左右去第一城站觀察下
識有人話個女病左會好煩,所以要佢戴口罩,自私,害死下一代。
好仆街,第二個明明已經打咗疫苗,呢度絕口不提,連CCTVB都有提
為左佢地就一早唔好戴口罩,train下佢地d免疫系統,最多做下運動加強自身抵抗力
大人就兩三成,仲要嗰兩三成大部分都唔係病緊,學生起碼七成
大把呢啲家長,仲聽過話剝橙切生果好麻煩,個仔仲要未必食,但supplement啲糖肯食,所以俾佢食supplement就算
耶撚又贏
請關關耶撚咩事?
我個間幼稚園大約得一兩成人無病都戴,似算係無咁no9
根本就係港共政府唔清零
唔搞安心出行同禁堂食搞到感冒都變大病
病完未埋尾氣管敏感兩聲咳都被啲老師迫佢每日返學戴口罩
香港細路到宜家仲戴罩,一中就大大鑊
本來年年流感都會有人捱唔過
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞