派散水餅呢樣野會唔會終結喺00後手上

326 回覆
2040 Like 19 Dislike
最慘對家個部門阿頭,走黎好似勝利者笑住同你講

唉呀,唔做勒,以為你撐得住添,多謝你個餅呀,祝你一路順風呀(笑到合唔埋口個隻)

你又要做戲多謝佢,又要蝕錢買香比佢食

所以散水餅我個人真係建議剩係自己圍內食,其他部門慳返
有時真係唔太想食
成舊卡路里炸彈咁扔過黎
返工三大迷思
1. welcome lunch
2. 去旅行買手信
3. 散水餅
白領藍領都做過

藍領仲仆街
攞完牌/last day前夕要請哂成班兄弟食飯
講緊連新人&唔熟嘅都要請

除非走得唔開心
俾老細炒嗰啲

寫字樓派散水反而一般輕鬆
試過派茶包
蛋撻好撚貴
加多個
4. 飲茶唔比嗌灌湯餃
email叫人自己拎
巴打咩grade
對上2次辭職都無派
聽講唔派犯國安法
煽動仇恨情緒
如果自願離職,而大家相處得開心,再見亦是朋友嘅話,咪當請一餐飯囉,仲可以傾下偈,雖然唔一定要喺公司請,亦唔一定要請哂咁多人

但調番轉,如果係非自願離職,或者根本就係頂唔住人事問題,大家面阻阻嘅話,憑咩要人請呀,而家散水都學人講「以德報怨」咩。唔「以直報怨」爆大鑊都算係咁啦
其實turnover大會搶高個價
例如上星期有個manager走,派$40一件
你又係manager,派$5蛋撻

一定被人討論 尤其一講起散水餅大家一定記得你

所以我宜家都唔買餅,ig買獨立包裝,剩咗自己食/飲
手信都唔買 唔會比人知我去旅行
建立良好職場文化
前公司係請走嗰個食野
根本要停好多年
明明送行應該係同事請走個個
都唔知邊條撚樣開始走既時候派散水餅
OK你話派餅係開心事
以前好多人做5年以上
多謝同事照顧同幫忙
唔知點解慢慢就變左老鳳要派
做得唔開心要派
做兩個星期要派
俾人杯俾人逼辭要派
有po上過黎問比人炒係咪都要派
宜家好多人做1-2年都走
對公司歸屬感係零
仲要自掏腰包比錢買散水餅比班自己都唔會再有機會見既人?
係咪忽撚左呀

利申90後 但支持班00後咁做
最好啦,垃圾文化黎
咁神奇?藍領都有呢啲野?
傳統上係大家請離職果個食 farewell lunch,然後離職果個就請返大家食散水餅,不過我唔知去到你班 00 後搞到呢個文化變成點樣啦
我做實習既時候,有3個同事對我好好,花好多時間教我野,我親手整左d好好味士多啤梨醬比佢,有原粒軟綿綿既士多啤梨

對我好咪送,冇咩特別都唔會
派比班老屎忽真係不了
仲要驚唔知好唔好食啦,會唔會望落太cheap啦
其實我覺得係睇離職者同同事關係係點
我前上司係出名嘅好上司
佢離開公司last day
幾個跟過佢嘅員工一齊自費飛過去同佢搞surprise farewell (有人飛六七個鐘)
我都有飛過去

到後來我自已離職時
我就送返啲禮物俾下屬
佢地都俾返好多禮物我
例如返artist畫返我哋一齊去玩時影嘅大合照
之後我去返果頭都會搵下佢哋食飯
有次買咗桶嘉頓雜餅
散水餅應該HR包埋 有始有終
其實你地班摺友係返乜工
我返工程都成班同事開grp
間唔中約下食飯,燒嘢食
你好我好大家有好路數自然會派餅
更甚嘅仲會搞埋當月生日嘅生日party

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞