金魚街變鹹魚街? 旺角通菜街驚現多間拉閘招租「吉鋪」引網民熱議:香港最美風景是海報

133 回覆
86 Like 3 Dislike
旺角金魚街驚現「吉舖」熱鬧不再?位於旺角道與水渠道之間的一段通菜街俗稱「金魚街」,向來開設不少水族店,售賣各種觀賞魚及水族用品。不過,最近有網民發現金魚街部分地段驚現貼滿招租海報的拉閘「吉鋪」,引來網民熱議,笑稱:「香港最美風景是海報」、「地標遊客打卡位都變成遺址」。

金魚街變「鹹魚街」?旺角通菜街一角驚現拉閘「吉鋪」
最近市道低迷,除了餐廳食肆出現結業潮,最近有網民在Facebook群組「全港店鋪消息(開張/執笠)關注組」發文,稱近日發現金魚街出現一道獨特「風景線」,據樓主上傳的照片可見,金魚街部分地段出現大量拉閘「吉舖」,門外貼上印有地產公司及地產經紀電話的招租海報。

最近有網民發現金魚街出現一道獨特「風景線」。(圖片來源:全港店鋪消息(開張/執笠)關注組@facebook)

網民嘲:香港最美風景是海報
帖文一出,吸引超過150個網民留言,不少人都歸咎於租金及市道差,才會出現以上情況,「根本貴租」、「當10萬蚊租計啦,要買幾多條魚先交到租?」及「市道差,減租都無人肯租」,另有部分網民嘲諷道:「香港最美風景是海報」、「地標遊客打卡位都變成遺址」及「金魚街變死魚街??」,亦有網民觀察到雖然「金魚街」少了水族店,但也有其他新店進駐:「金魚街執咗好多金魚鋪,但開咗好多狗仔鋪。」

帖文一出,吸引逾150個留言。
金魚佬都失業
幾有特色 全部招租
主要係市民終於覺醒, 明白養金魚根本係浪費時間同金錢

你養貓狗 都可以拎上手同佢地玩, 帶出街威下

養金魚完全係得個睇字, 又唔可以拎上手, 又唔可以帶出街
養金魚真係交智商稅
想睇全條街都貼牌招租
執都係寵物店, 茶飲店
手打檸檬茶
都未夠尖東勁
呢幾年整招租牌嘅公司可以攪上市!
仲要好難養,好易養死
師兄宜家唔係太多人養金魚
觀賞魚多人養d
搞番清楚先
個市好好少又加。個市唔好摺埋都未減
業主自己攞黎
多咗舖頭唔關水族事
第日我老咗, 想帶啲小妹妹睇金魚可以去邊???
好似同我早兩年去差唔多
無發覺邊間執左
反而好似仲多左1間新水族店
冇舖執又點樣有新舖開張?
係喜事
建興
我覺得植物難養過魚好多 點解花墟仲咁多花店
提醒大家地產先係香港經濟支柱
唔少中產移民
有好多人連自己都養唔掂,重邊有閑錢去養鹹水魚?
班廢人高分低能,個個月飲飲食食,淨袋三四十皮,點會諗呢啲呀

吸引遊客?咪激光劍,巨蛋,放煙火啲 fing $$$ 大花筒野囉
早就應該執,食水深到仆街!
養死咪要再買
之前自由行既後果

炒高晒租務市場

時代轉變
一下跌返落黎
承受緊當初既放任
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞