老豆長期酗酒

59 回覆
17 Like 9 Dislike
性格典型老派廢老,對我呀媽成日粗聲粗氣,呼呼喝喝,永遠都係聲大大,自己講既係岩,人地講既係錯。

以前仲會食煙,好彩戒左。但酒就日日飲,以前仲成日飲烈酒,依幾年可能年紀大,少飲左,但就晚晚啤酒,最少2-3罐。

慶幸佢飲完無乜野,都係自high下,無家庭暴力。但個正正常常既屋企因為佢一個人搞到大家都唔算好開心,好可悲。最慘係我呀媽,咩都做到妥妥當當,無人讚之餘個老豆仲要呼呼喝喝,佢唔算多朋友社交,啲野都係自己承受曬,最多都係同我地呻下。

我都應承左自己,無論點都好,只要我呀媽想,點都要比到好既生活佢。

純圍爐發洩,你地有無類似既家庭問題
家家有本難念的經,呢啲問題好多家庭都會發生,逆來順受,有好既環境咪搬出去,無既都要撐落去
買呢本書俾佢睇

一黎就俾啲咁平權既嘢佢睇應該接受唔到

學下佢
同意巴打,真係家家有本難念的經。其實有同我呀媽提過,但佢覺得佢只係個人行為唔好,無做對唔住屋企既事,咁樣掉低佢唔好
佢唔睇書讀書少
咁又太極端
CLS
幾廿歲人辛辛苦苦搵錢養大你 係屋企飲兩罐酒都唔得?
你話對你啊媽呼呼喝喝 背後點解會咁你又唔知 淨係睇表面野 總知飲酒就係唔好 邊個講野大聲就係唔岩 係咪?
買多幾罐俾佢 好快
我都成日飲酒
得聞就飲, 可以睇下點充實d 時間
幾多歲先,可能有意外驚喜呢
明白你想講咩,你講既道理我都明。我無話唔感激佢養大我,我地平時叫佢唔好飲咁多都係好friendly 咁同佢講,唔係鬧佢。至於對住我呀媽呼喝背後點解我真係唔知,反而我呀媽一路都係好聲好氣。

飲酒好唔好就見人見智啦,但酗酒就一定唔好啦。
都6張幾啦,真係擔心佢健康
飲2&3罐啤酒有咩問題?
同對你老母呼呼喝喝應該無關係,關性格問題
有呀 你可以睇我呢個post
講真 你阿媽咁樣會害左成頭家
快啲離婚啦
Same
酗酒廢老會睇書?
俾本龍虎豹佢就會睇
巴打你咁後生就面對咁多問題,撐住。你既情況嚴重過我好多,依關都捱過無野唔得,你都好好加油
佢一定唔會,佢係果啲傳統小女人,逆來順受型,家醜都好怕比人知果啲。如果佢可以灑脫啲我都好開心
辛苦了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞