福建幫洗錢案牽連家族辦公室 滙豐突中止所有相關合作 業界:已對銀行失信心

19 回覆
18 Like 0 Dislike
新加坡去年8月破獲歷來最大宗洗錢案,涉及的現金和奢侈品金額高達30億新加坡元(約170億港元),被拘捕的10名嫌疑犯全部原籍福建。由於洗錢案情節嚴重,或與個別家族辦公室有關連,而新加坡金管局亦正在調查相關牽涉銀行。據悉近日滙豐銀行向本地家族辦公室發信,疑基於風險考慮,將中止與各家辦合作,要求受影響客戶須在3個月限期內處理戶口資產。有家辦業界人士向《星島頭條》表示,幾乎所有本地家辦都受到影響,事件已削弱家辦對銀行共同處理資產管理業務的信心,恐連累流失高端客戶,「已對銀行就相關合作失去信心。」
轉用滙豐環球私人銀行 有乜分別?
個問題如果AML做得唔好,隨時比其他國家罰幾十億
咁佢又可以透過呢啲家族辦公室賺到幾錢呀隨時賺到都唔夠賠

Money washing?????
建議國安署接管啲資產再投資
家族辦公室喺香港仲有邊幾間?
就係同俄羅斯佬做生意
滙豐最鍾意郁啲就cut人戶口
根本家族辦公室就係大陸人用來洗黑錢工具
投資光蛋
不嬲家族辦公室就係踩界,做得有錢佬,你估啲錢真係逐蚊賺番黎
放錢落中銀囉
匯豐以前唔係鍾意幫伊朗洗黑錢咩,仲比美國佬捉到
做咩依家唔幫自己人
金錢洗衣機
比三個月時間佢走,唔係直接凍結仲想點
業界
墨西哥果單都未出聲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞