「我妻之死」:有個中國佬鬧加拿大醫療害死佢老婆,點知俾人鬧返轉頭。

52 回覆
64 Like 2 Dislike
唔知有人開post未?如果變左人開左post請見諒

話說最近幾日,有個移民左去加拿大幾年嘅中國佬,寫左篇文叫「我妻之死」,講佢老婆點樣係加拿大兩個月之內檢查到有病到過埋身,原文如下:

我妻之死
https://mp.weixin.qq.com/s/ClEo-V9vTFXi6T8AFTd2dw

然後,有班網民就撐佢話加拿大醫療點樣垃圾,節錄如下:

「我母親是EGFR肺腺癌21-858,你妻子這種情況如果在中國肯定會第一時間搶救,會在等待檢測基因這一周起碼給上化療啊,氣胸是他們手術操作過程中的誤傷導致的。加拿大醫生水平經驗確實不行,這麼年輕肺腺癌存活率是高於小細胞癌的,怎麼會這麼快人就走了,真是太遺憾了!」

「免費醫療,總體傾向給你用最省事的治療,鼓勵你放棄治療,美其名曰有尊嚴地離開。記得前幾年看到過英國有條法規,在執行的過程中,實際上意味着誘導、甚至強制病人安樂死。」

「我在腫瘤科20多年了,跟你一樣,雖然患者描述上來講是一家之言,但是無基礎疾病的肺腺癌患者,這樣走了,在大陸也是比較少見的,我從醫20多年,從來也沒有讓患者這樣離開過,就是自己不休息,也是要送她平安後再放手,除非真到最後,不然從不言放棄。」

「作為醫生,我只能遺憾地說一句:尊夫人是不幸的,遇到了加拿大的醫療制度和醫生,更是雪上加霜啊!節哀順變!」

「加拿大的公費醫療全民醫保近似於joke.(開玩笑)治病就像修車 修不修怎麼修(治不治,怎麼治)基本取決於車(人)的維修後的價值(愈後價值)。加拿大醫療經費和資源都有限,有限的資源要優先存活率高,治癒率高,愈後能繼續創造價值而不是繼續消耗醫療資源的病人。很殘酷但就是這麼簡單。加拿大有錢人基本上都是大病去美國看病回加拿大養病。只有自費醫療才能真正自己的身體自己的病情自己做主。」

網友提出:「在我家地下室每周一次六個小時的小學生奧數和中英文的教學活動」,也許地下室的氡是可能因素之一?

作者回復稱「出事以後,也有懷疑,專門買了氡氣測試儀。經過這將近半年的測量,發現我們家地下室,絕大多數時間是綠燈,冬天封閉時間長了會變黃,稍一開窗雙變回綠燈,都屬於健康狀態。」

還有網友表示:「急診的效率和十年前比已經提高了不少!無論是等候時間還是驗血出報告的時間長短,都有改進!但家庭醫生的醫術還是一樣的爛。」

「這正是加拿大醫療系統造成的。這個系統低效,壟斷,缺乏競爭,擺爛是必然的。」

然後!
又有d網民根據返個中國佬篇文同微信,
拼湊返成個故事出黎:

呢個妻子17歲個陣識左自己大十幾年嘅老公
24歲結婚,26歲生第一個孩子,
妻子係一個學霸,不過美國留學期間生第二個小朋友,
雖然抽到H1B簽證,不過為老公同小朋友放棄美國簽證回國。
34歲左右意外懷孕,因為個陣仲未開放三胎,
申請讀書簽證去加拿大,然後將全家人帶曬過去。 因為佢嘅簽證去醫院好貴,所以生三胎嘅時候為了省錢在家生產。
這個妻子一個人養全家五口人,作者說自己不會英語全職在家連駕照都不去考,條佬篇文寫妻子要負責工作,接送孩子,搞園藝,週末在家個地下室開補習班賺外快。
病成半植物人嘅最後一件事係俾條佬叫起來簽字把房產轉俾佢,因為死左搞遺產加拿大政收好貴,
過身之後條佬仲寫左文募捐了快十萬銀…

原文如下:
https://m.dealmoon.com/guide/996229

懶人包可以睇下台灣youtuber條片,應該俾小弟開post講清楚d

https://m.youtube.com/watch?v=PTVW0QfVPbU&pp=ygUG5YWr54Kv
鬼佬好鐘意自然療法
可憐之人必有可恨之處
抵死,嫁隻支那佬,重要係又廢又蠢既支那佬,啲種都唔得架啦,好心帶埋啲支那畜返支那啦
唔想睇哂,但我有親戚喺加拿大驗中腸癌都即時有醫療
佢咁講即係乜意思
好食懶做支蝗死返支那吧
是但睇完,佢就不停屌加拿大醫療無即時發現佢老婆肺腺癌,但呢種癌通常一發現就係至少3期
佢唔好彩囉,無咗個老婆
老實講去到呢個情況,佢喺偉大祖國醫都係一樣
擴散咗真係難搞架喎
仲有條垃圾好廢,返去偉大祖國懷抱未?
條友可以開班教國蝻
「我母親是EGFR肺腺癌21-858,你妻子這種情況如果在中國肯定會第一時間搶救,會在等待檢測基因這一周起碼給上化療啊,氣胸是他們手術操作過程中的誤傷導致的。加拿大醫生水平經驗確實不行,這麼年輕肺腺癌存活率是高於小細胞癌的,怎麼會這麼快人就走了,真是太遺憾了!」

免費?
香港好似都做唔到咁快?
一單還一單,佢個老公廢,同點解走得咁快,係咪醫療問題係兩回事
錢已袋贏左
34歲左右意外懷孕,因為個陣仲未開放三胎,
申請讀書簽證去加拿大,然後將全家人帶曬過去。

唔會係意外 以前大陸專登生多個匿係鄉下 佢中產版匿係外國 機關算盡
個老豆而家死老婆有三個仔女,喺加拿大唔識英文,要拎返d錢返中國生活啦
我有親戚俾加拿大家庭醫生大事當小事冇去call further test,結果遲左幾年先發現之前不適既部位有cancer 仲擴散埋
中國無免費醫療,除咗‘公務員’

當有大病要1百萬咁樣,你俾三成。
唔識英文又去美國留學
個女嘅識英文仲要好勁,攞過兩次留美簽證,不過為左個老公,放棄左兩次,係個老公先唔識英文
sorry 我睇錯咗
呢d真係好女人
個老公好叻,飲軟飯
條女學霸又點,讀死書,仲要俾條廢柴瘋狂中出
唔信, 17歲嫁個麻甩佬, 之後只係老婆有付出, 老公無付出
呢D典型係老屈人既文章
中華民族偉大復興(加拿大籍)
睇醫生都要講運氣講緣份,全世界唔係個個都好人嚟亦唔係個個都冇私心,咪用老馮心態去睇就得㗎啦。
如果真係離晒譜果啲我都會上網寫或嘗試去投訴或反映事實。
自由社會係不完美果喎,但自己有理據係要花時間去想辦法申訴同釐清事情真相,事實係好麻煩嘅事嚟。
自由市場自由社會一向係玩呢啲嘢
條友係加拿大咁多年都唔識英文同基本技能 點可以生存到?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞