胡鴻鈞內地返港 被搜出百支煙彈 今判罰5千 充公證物

19 回覆
5 Like 9 Dislike
胡鴻鈞內地返港 被搜出百支煙彈
今判罰5千 充公證物
曾公開認錯︰大家對我嘅失望,已經係最大嘅懲罰

藝人 #胡鴻鈞 今年一月從內地返港時,行李被 #搜出藏有百支加熱煙彈,及相關吸食工具 #違法,案件於今日(25日)在九龍城法院提堂,胡鴻鈞交由律師代表上庭,並即時承認控罪。今判罰港幣5000元,及充公所有搜出的證物。

法官指,考慮到辯方的書面求情及案例,認為胡鴻鈞被搜出的加熱煙彈數量不算多,相信被告自用。及有鑒於被告胡鴻鈞從未有刑事案底,認為他長期在內地工作,或對香港相關修例未有認知,故最後酌情罰款。

胡鴻鈞對違法一事深感奧悔,他曾在公開活動上認錯,「當然係對自己好失望,犯咗咁樣嘅錯誤,令好多身邊愛惜我嘅人都好心痛……我覺得大家對我嘅失望,已經係最大嘅懲罰,對自己嘅失望都係好大嘅懲罰。」他稱加熱煙是幫朋友代購,被問會否怪責朋友連累,他說︰「所有嘢最大嘅責任都係自己。」

他承認有被公司照肺,「當然公司對於呢件事,都有向我訓話,自己係做得非常之錯,所以願意承擔犯下呢件事所帶嚟嘅後果。」

#娛壹
都係TVB有情有義,好肯支持員工

唔似得viutv 由得員工出事你死你事
失德藝人
唔怪得方浩文、rubberbad、supper moment 、欣宜、林二汶(變節前) 個個都最後返返tvb
益哂佢
哇唔好俾我個仔睇佢啦,教壞晒
對你失望?傻西乜水
走私就走私啦
幫朋友
成百支都話數量唔多
名人係唔同D
有冇案底?
google完 1盒3粒彈
都成3x幾盒
師傅明白了
自用就失德

幫fd買就失信
真係要自己買?
相信佢自用 但佢自爆代購 律政司點睇
咪係
佢自己都話係幫朋友代購
因為tvb友就扮睇唔到話信佢自用
CLS
屌TV又多一件失德藝人
冇係大陸發展冇影響事業
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞