ChinU 版人文精神

21 回覆
8 Like 5 Dislike
#CU20240369
(戴頭盔先:資料來源全部係我對眼,有唔同意見歡迎指教。)

見近來多了不少不滿、謾罵中大的言論,有感而發。

個人認為支持和反對中大的言論衝突之所以如此尖銳又對立,原因是中大許多好與壞可以追溯到同一個根源:

1. 通才教育、通識課程
中大著重通識教育人盡皆知,思辨能力、文化意識亦是常見字眼,本人也在一系列大學通識中獲益不少,某些課程(FH、UGE)為鄙人帶來的啟發甚至比主修科目更多,說是改變了我對人生的看法也不為過;但伴隨大量必修科目而來的是極不靈活的課程框架:雙主修近乎不可能、想副修也要機關算盡,生怕念少了個前置課程就是前功盡棄、到國外交換便要做好延畢的打算,這些影響在「通才教育」理念底下便顯得格外諷刺:您贈與我熱愛學習的雙翼,我準備翱翔萬里之際您又一巴掌拍過來要我多唸個全球化浪潮的通識課程才能畢業,「玩撚嘢」?

私認為中大畢業生比起港大、科大學生就業力較弱亦是這套教育理念的直接結果,畢竟中大強調「大學不是職業培訓所」、「大學生應該探索事物、社會的本質」、「應當追尋人生的意義而非錢財、聲譽等等名與利」,而在此等理想薰陶下中大學生就學時期的生涯規劃多是肉眼可見的匱乏。誠然,人各有志,人生道路的選擇從無什麼好與壞,但長久下來,一來大學本身的就業支援比起薄扶林友校遜色不少(點名批評Sci Fac真係廢撚到傻),二來同儕間求職方面的人際網絡也不盡人意。舉例來說,曾有個科大友人與我分享他在MS、JPM實習的上莊提供的資源,這種經歷本人在中大不曾聽聞過。學術研究倒還好,畢竟中大的世界排名就擺在那裡,要到學術圈深耕來沙田總沒錯,但說到畢業後投身職場、業界,那中大可能就不是最理想的選項了。引用某次實習時前輩開玩笑的言論:「很多公司更喜歡聘用港大、科大的畢業生,他們比中大的同學更社會化、做事更『乖』」。嚴格來說,這點難說是中大的缺點,本人在參與聚會時亦偶爾覺得隔壁兩大的同學太過功利、不關心社會議題,歸根究底不過是大學氣氛、賣點不同罷了。

2. 上莊文化、小圈子風氣
中大的上莊文化鄙人亦是深有體會,傾莊、pre諮、proP、正諮、上莊,一路上全是人情世故,亦不知在soc房看過多少馬料水的日出,好不熱血。但說到底,上莊沒有薪水、對履歷的增值作用也是微乎其微,唯一支撐大家通宵達旦燃燒肝臟的動力便是那份所謂榮譽與自豪感。於是乎,一個個微型社會轟然座落在書院、學院間:當大組長或主席的晉升階梯、活像個羅馬元老院的「老鬼」們、莊與莊間如古惑仔般的派系之爭,為的只是那絲成就感,如今看來在這個民女曾存的中大裡存在如此官僚文化,還真令人哭笑不得。上莊學到東西嗎?那是肯定的,鄙人在此旅程中亦遇上許多令人喜愛的夥伴和值得感恩的經歷,但我也承認這全是運氣所然,如此的圍爐風氣對於爐邊的人是精彩又溫暖,但那些門外不想進來、進不來的人呢?不難想像若我遇上的是理念不合的莊員,或是根本沒能參加迎新營、被拒於一個個群體之外,這些中大的「青春物語」亦會顯得像群莽漢學會用火一樣,野蠻、自視甚高、令人費解。

噼哩啪啦說了一堆,總而言之,人有不同目標、有各自理想,中大兩萬多學生又怎能三言兩語道清一所院校好與壞。但不論如何,不滿是向上的齒輪,我相信只要討論空間依然存在,這座山城就仍存希望。
港大始終香港第一大

p.s. 我親戚話
MC Choy HKU u core 54cre除二就係27cre,同CU差12cre,就係差大中2cre,大英2cre,國安2cre +UGE突1cre,PE2cre同埋on9 ENGG3cre😅😅全部course多餘垃圾,而且FHFN唔變ug elective又係on9,唔俾人自由揀讀咩,人文精神就唔會搞呢範啦😅
唔明點解啲人成日都賴通識教育
明明ELTU先最阻住學生發展

ELTU一嚟就9cred,仲要三年都preassign fix死你時間表
etlu1教你寫論文我覺得冇問題,大學寫論文係有一套規範要教
yr2同yr3嗰5 cred懶係實用幫你見工同寫technical Document先最阻住學生選科同發展

出嚟做野7年,我完全冇用過eltu2同3教既野
CV、Technical Document同日常工作email大家都係上網或者公司內部搵templete改慢慢學返嚟
根本就唔使跟死eltu教既格式(順帶一提eltu教既程度真係好似中學寫實用文咁完全同社會脫節)

人地HKU都要讀6科6cred既CC,根本大家讀既大學通識數目差唔多
順帶一提中大今年開始可以讀少科uge

但中大既大學中文同Eltu佔既學分仲多過港大成倍

大學中文都係有精簡既空間
部分內容例如描寫文同議論文同中學重疊

大學中文同eltu各自精簡到一科3-4cred先解決到中大既問題
不過香港人成日將啲問題推晒畀代罪羔羊,對真正既問題就視而不見係常態
Pak Hei Cheng uge同pe喺學野既角度就唔垃圾既
大中精簡到做3cred都ok

問題係eltu2同3嗰種懶係實用咁
實際上又學唔到野又同社會脫節
但佢就一嚟就5cred

你話呢5cred用嚟做ielts精讀班操到個個上

Pak Hei ChengENGG確實有必要存在,不過唔係玩咩python R之類,而係教學生點樣用google同MS office呢啲基本工具,見好多人(尤其是女生)連咁基本嘅嘢都唔識7.5都冇咁嬲
eltu 3我覺得原意係幾好,不過應該每幾年就揾hr公司review下個course,確保個course俾到學生真正有用嘅嘢

Mike Choi 職場英語呢啲keep住搞workshop仲好啦
用學術界既教材同評分準則教職場知識真係浪費晒啲cred
中大的人文精神走去哪兒了
學人講求職

我親戚質問
其實點解樓主條傻閪可以咁得閒日日上連登出po 屌cu
係咪冇工返冇書讀黐撚咗線?
公道講句,ChinU係抵屌
仲有你 孖寶咁
都唔知係咪分身account
又「私」、又「鄙人」、又「我」
做乜鳩?

仲有咩
排名就擺在那裡

乜撚嘢中文 排名名列前茅、學術水平上佳都唔識寫?

但篇文講得好啱,一路以嚟都覺得大學課程咁多common core都on9 阻撚住學生去規劃自己想讀嘅嘢
Lm
好似以前A Level年代咁
一個sem可以比你讀21cre咪得囉
以前都係咁讀㗎喇
ChinU 仔文筆係咁的
都幾好笑啊
你讀ChinU?
似係了
Yr2 大英教嗰科文學批評完全冇撚用
夾硬將啲文學作品牽強附會啲理論上去
哪你老母兒
咁ChinU vs Ust?
學中大子D文筆
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞