Tesla裁員︱大陸所有應屆生被撤錄取通知 賠一個月底薪 「真正做到畢業即失業」

55 回覆
97 Like 2 Dislike
電動車生產商Tesla早前宣布在全球裁減約10%人手,據報剛獲中國Tesla錄用的所有內地應屆畢業生,全數被撤回錄用通知,並獲得相當於一個月底薪的賠償。

「真正做到畢業即失業」
內地傳媒報道,有被Tesla毀約的網民在社交平台上發文稱,在上月底收到中國Tesla錄取通知出任研發工程師,上班地點為Tesla上海超級工廠,惟在簽署三方協議後一個月,在周二(4月23日)突然接到對方撤回錄用通知。這些畢業生又引述Tesla的人事部稱,今年新聘請、未入職的員工全部取消他們的錄用通知,並獲得相當於一個月底薪的賠償。他們指此時再去找工作難度很大,「還沒上班就被公司單方面違約,感謝Tesla讓應屆大學生真正做到畢業即失業」。

其他電動車公司即招手
消息傳出後,已有不少如蔚來、極氪等其他電動車的公司在社交平台表示,歡迎被解約的應屆生投遞簡歷。
果然中國人又係最後大贏家,唔使返工都有糧出
唔撚使做就賺一個月人工
仲可以同人講我返過美資龍頭車企

有賺啦
人礦一個月底薪啫係幾多?
無野好投訴
今年新聘請、未入職的員工全部取消他們的錄用通知,並獲得相當於一個月底薪的賠償。他們指此時再去找工作難度很大,「還沒上班就被公司單方面違約,感謝Tesla讓應屆大學生真正做到畢業即失業。」

工都未返就賠一個月糧俾你,邊忽違約?
傻鳩有byd唔去走去奶美國佬屎眼抵死啦
淨袋一個月
正解
咪係, 美國佬成條供應鍊生產線都俾大陸偷晒啦
你班韭菜都入去無偷取商業機密的價值
啲精英被BYD,小米,恒大汽車 吸納晒
Tesla 遲早沒落
跟這一個虛脫致死
拒絕試用期
但不知怎地
賦去半張被
最多叫解約,點會叫違約
已有不少如蔚來、極氪等其他電動車的公司在社交平台表示,歡迎被解約的應屆生投遞簡歷。

錢都未撚賺得到,而且蝕到資金都就快斷,仲喺度扮晒嘢
Tesla裁員
肶隙敵或成最大贏家
咁teslun請得既應該都有d料既fg
唔駛返工就有一個月糧仲話唔正?
加入小米
蔚來唔執都偷笑
馬克龍你有無良心?
大家都係中國人你咁玩D學生
抵你俾黨養套殺
按合約賠都叫違約
elon ma呢條尾國佬係咪想搞衰中国?
交CV冇話請
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞