日出康城驚現蝕讓,晉海一房450萬元沽,呎造13081元,帳面蝕讓逾156萬元,期內貶值26%

59 回覆
27 Like 0 Dislike
將軍澳日出康城接連有多個新盤低價促銷,拖低同區二手樓價。市場消息透露,日出康城本月暫錄36宗二手買賣,當中晉海5B座中層F室,實用面積344平方呎,屬於1房間隔,望內園景為主,目前仍可穿過樓望少量海景,業主去年底以700萬元放盤,多次調整價格後,上周減至495萬元吸引買家洽購,最終再減價45萬元,以450萬元售出,呎價13081元,比沙田第一城呎價還低。代理資料顯示,沙田第一城本月暫錄7宗細單位買賣,平均呎價13708元。

資料顯示,上述晉海5B座1房單位,原業主於2018年高峰期以約606萬元購入,持貨約6年,是沽貨帳面蝕讓逾156萬元,期內貶值26%。
晉海我記得第一期扣埋回佣節扣,係平過13000尺
一房咁細收番埋啦
佢一早放550仲有賺
慢慢減唔太著數
佢唔識買賣策略
唔了解市場情況,以為慢慢減有著數,其實係燒緊自己d 錢同時間
1房唔計啦
無錯 我朋友仲大賺緊
業主去年底以700萬元放盤,多次調整價格後,上周減至495萬元吸引買家洽購,最終再減價45萬元,以450萬元售出,呎價13081元

13000條友俾人call loan定爭大耳隆數
咁等錢洗
Park season賣$15000 喎
黃竹坑賣20000既時候

康城係值咁上下架喇
開700減到450 sad
條經驗bar滿哂唔計
Fair
一房有450萬正常啦,仲要康城
呢個盤都萬三 其他應該仲死
想做就去做駛乜怕
等陣,果時點佣唔係咁多回8
我記得個業主用呼吸plan 還息還到要蝕讓
咁就蝕咗成球嘢
進海….
有個Fd 21年好似exactly買呢個盤一房 7球幾
用常識諗都知個盤唔可能回156萬啦, 好多時啲回佣得十幾廿萬剩係夠畀印花稅.

只能夠講賺咗經驗
尼個盤上個月睇左 嗰陣佢真係去550
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞