供應商:紙餐具容易折斷、變軟是必然會發生,市民太習慣使用塑膠,不應將責任歸咎於政府!

171 回覆
6 Like 262 Dislike
首階段「走塑」管制周一實施以來,替代的餐具產品質素引起爭議,由環保署設立,為飲食業界提供替代膠餐具的產品資訊的「綠色餐具平台」,邀請4間餐具供應商代表,向傳媒展示及示範使用部分非塑膠即棄餐具產品。

有使用平台的紙餐具供應商指,香港的環保餐具仍處於起步階段,相信未來會有更多更完善的產品;亦有供應商指,留意到市民對環保餐具的反應,指紙餐具容易折斷、變軟,而這些情況是必然會發生,只是市民太習慣使用塑膠,不應將責任歸咎於政府。

不過有餐具供應商示範使用拼接竹餐具進行示範時,餐具接駁部分鬆脫,供應商解釋指,若多次使用餐具的接駁位會造成鬆脫,而設計拼接餐具是希望用盡物料,避免造成浪費。

https://share.881903.com?article_id=2530023&article_column_id=11&fallbackurl=/news/local/2530023
丁蟹
市民:???
知道會發生 仲唔改善好先,要硬推
即係發現問題唔解決就推出黎叫市民搞,碼如你份糧拎出黎分啦
平時唔搞突然間搞,市民唔適應又話市民錯
供應商fatfat
供應商梗係咁講啦屌
係你地做既餐具差又唔知安唔安全, 關其他人咩事
軟對抗
我相信依家歸咎你班極端環保撚多過歸咎政府
屌你老母,聽完即刻上淘寶淘返來,含紙撚啦你老母
唔關得香港人要去大陸食元寶蠟燭香
支持供應商
遲下condom都要變紙condom
刺激個生育率
唔屌得始作俑者咁屌邊個
供應商:不能將責任歸咎政府
環保L:禁塑膠係政府立法同立法會批既 唔係環團責任

咁一定係市民有意見嘈生哂既錯
邊到有人敢怪政府
半澤直樹香港政府版
政府既錯係市民既責任
痴撚線
推埋d弱智政策 搞到啲餐具易斷係市民既責任
有功就大大聲搶功
有使用平台的紙餐具供應商指,香港的環保餐具仍處於起步階段,相信未來會有更多更完善的產品

咁有無比適應期呀仆街,慢慢用慢慢改善,到替代到時先淘汰,而唔係依家一刀切呀屌你老味,你把閪木刀都一刀切唔到塊扒要慢慢磨豆腐先掂啦
搞到咁,邊有人同你攞貨

細鋪自己淘寶
大鋪自己搵廠買
對唔住,原來又係我錯
無錯 所以我淘一大堆膠餐具返嚟大家都無錯
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞