薪檢問卷 一議員倡加四成至15萬元 廢兼任行會減薪規定 多數人同意零反對

25 回覆
15 Like 6 Dislike
【明報專訊】立法會議員酬金及工作開支償還款額小組委員會早前就議員薪金檢討,以問卷調查方式諮詢全體議員意見,最終有79人回覆,當中有78%、62人同意廢除兼任行會成員嘅立法會議員每月須減薪三分之一嘅規定,其他議員就無意見,無人反對;另有「1名議員」建議加薪逾四成,由10.6萬元加到15萬元。

原文網址:https://news.mingpao.com/pns/%E6%B8%AF%E8%81%9E/article/20231124/s00002/1700763555527
同一時間

勞工界「五一宣言」倡最低工資加至55元 張宇人:「不停增加工資是糖衣毒藥。」
https://lih.kg/3682357
支持佢地加 所有市民減
政府莫財仲加薪是咩概念?
邊個議員建議加薪,祝佢死全家
又唔開名
成班吸血鬼
提議公務員減人工 自己又加自己?
已完:公務員要同市民共渡時艱
我地唔係 所以應該加囉
要完善選舉制度
加人工
好正常啫
冇人會贊成自己減人工
唔加嘅話會影響士氣
公務員覺得尊重議員加4成, 可以帶動佢地加人工
我就希望全體公務員減1%, 成就議員加4成
公務員減薪其實普羅大眾真係suffer, 但係做議員應該係佢哋一生中嘅光榮, 點解佢哋想加人工?
是撚但啦,呢班忠誠廢物你地自己投返黎姐
你唔做雞我又點養你呀
同連登仔一樣 總之人地要減 我要加
自己幫自己加人工
THIS IS HK
立法會議員規格等於 D4,但佢地唔跟政府相應跳 pt,而家人工已低過 SEO
以前做嘅多數外面高層,社會賢達,no one cares,而家多咗全職,追返好合理,十五萬都係太少,D1都高過佢
講到咁慘咪唔好做囉 成班只係奶共狗
民選議員唔係應該由市民決定咩
官本位
唔加人工 點諗方法幫中國香港搵返
我支持加 但4成唔太夠 通脹太勁
打工皇帝,自己加人工畀自己
邊L個人叫一議員
內文都寫一議員係咪cls
我click 入去黎把撚啊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞