傳蘋果將重新設計 Apple Watch X 外觀大幅更變

82 回覆
10 Like 49 Dislike
根據《Digitimes》的最新供應鏈傳言,蘋果可能正在開發外觀大幅更變的下一代 Apple Watch,這將是自 2014 年推出 Apple Watch 以來最大的設計革新。據了解,新一代 Apple Watch 將採用全新的樹脂塗層銅(RCC)主板設計,這一改進不僅為內部其他元件釋放更多空間,還可能使設備更為纖薄。

主板創新帶來設計優勢
這一設計更新的消息與分析員郭明錤稱 iPhone 17 使用新型 RCC 主板的消息相呼應。Kuo 曾指出,這種新設計的主要好處包括減薄主板厚度,並且由於不含玻璃纖維,使得鑽孔過程更為簡單。對於 Apple Watch 而言,轉向新型 RCC 邏輯板同樣意味著邏輯板設計更為纖薄,並改善製造過程。

https://www.newmobilelife.com/2024/04/25/apple-watch-x-new-changes/
即便是 Apple Watch 內部設計的微小改變,也可能帶來巨大的影響。通過使邏輯板更薄,下一代 Apple Watch 可能會為其他元件,如更大的電池等,提供空間。

《彭博》曾描述這次重新設計為 Apple Watch 歷來「最大的設計改變」。報導稱,新款 Apple Watch 將更薄,並使用新的磁性錶帶系統。這意味著現有的 Apple Watch 錶帶可能與新的「Apple Watch X」設計不兼容。

新款 Apple Watch 的上市時間待定
儘管 Apple Watch 將在 2024 年迎來推出 10 週年,但新款「Apple Watch X」是否會在 2024 年亮相尚未可知。隨著蘋果持續開發並完善產品生產流程,推出時間可能會推遲至 2025 年。

相關文章
係咪正方形變咗圓形就當係新
更變
蘋果形
致敬iPhone X整瀏海
Apple 就快發明圓形既錶
幾百年來既錶都係抄佢
隻SE 舊電接近打柴,就快屌唔住買ultra2
有立體投影未
唔使FF apple出圓錶

反而傳緊下一代三星會轉方形錶
攪掂粒電先啦
以前都有裸視3D相機/電話,宜家反而冇人再出呢類產品
改改粒電先啦 日日叉真係好麻煩
如果可以整到可以隨意變圓或變方,咁就勁
有ai 未? 隻閪錶戴上手成隻弱智咁
因為體驗係失敗
只要你左右眼有一隻度數唔相同/弱,視就會頭暈。
3d做得最好嘅3dsll 基本上玩過兩次之後都係長期關3d
越出越貴,近萬元,
功能電子化放入隻錶內
又容易掉….唉!
用咗幾多年
潮流總是一個圈 三叔又想回歸初代gear設計? 不過轉翻方形,wearOS又要搞一大輪,對三叔無乜着數
我隻2仔唔擺得幾耐喇快手啦
改個新名就當新呀
APPLE而家無乜野可以創作,
係做呢啲呃下IDOG架啦,
AI又無發展,成個競爭路線都無得參與,
係咁上下
Samsung係圓佢肯定唔會跟喇
都話根據呢個logic,三星永遠都唔算抄人
Super
磁性錶帶應該會感應之後只用原裝or 援權?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞