馮盈盈狂讀書追求精神滿足:我變咗喇 告別拜金女 兩年內唔會拍拖

226 回覆
26 Like 210 Dislike
馮盈盈自2016年當選港姐冠軍後已是「話題女王」,是非不絕,更被標籤為拜金女,前年有指衰推劇被掟入雪櫃,直至拍《逆天奇案2》解凍。盈盈冇浪費人生,趁冇工開重回港大修讀營銷學碩士,更重新搵到定位,變身人生導師。對於被指讀書洗底,刻意搣甩拜金形象?強調兩年內唔會拍拖的她巧妙回應:「我會拜呢方面嘅金,就係追求書中嘅黃金屋,𠵱家我着重精神滿足!」

𠵱家係真正自己

提到停演兩年,可有得着及啟發?盈盈幾乎被考起,諗咗一陣才答:「都感恩中間有段時間畀我沉澱,原來演戲要同角色有共鳴,如果劇接劇就未必感受到生活,永遠去唔到另一個level。」盈盈是2016年學霸港姐冠軍,當選後即受公司力捧,就算主持節目《後生仔傾下計》因言論大膽出位被封「性博士」,2018年也能極速上位奪得「女飛躍」獎,後來因跟江嘉敏去過富豪船P反晒面,被指係是非拜金女,形象急轉差。不過,解凍後嘅盈盈脫胎換骨,唔止戒嘈,更加添文青書卷味,似乎刻意修正負面形象。對此,她大笑道:「唔係刻意嘅,係自然地做返真正嘅自己,咁樣最舒服自在,以前為咗主持綜藝節目要全情投入氣氛,要開心活潑啲怕交唔到貨,𠵱家展露大家未見過嘅一面,其實識我嘅人會嫌我靜。」追問自我增值後,是否不再拜金?她答得巧妙:「我會拜呢方面嘅金,追求書中嘅黃金屋,𠵱家我着重精神滿足多啲!去學習唔同知識先係最無價嘅財富。我打算未來兩年,就算遇上適合對象都唔會考慮拍拖,因為要專心我嘅工作及學習,雖然已完成碩士學位,但啱啱又收到哈佛大學嘅商業管理網上課程,希望透過唔同嘅專業考試豐富唔同知識範疇,會拍片將學習過程分享畀大家。」

讀書先有安全感

盈盈不斷讀書但否認鋪路轉行,強調跟公司仲有一段時間嘅合約,只不過讀書可以平衡心理壓力,而且近年經歷亦令她有感而發:「可能人大咗,出嚟做咗幾年嘢,體會到唔係一分耕耘一分收穫,有啲嘢自己好難控制到,會有不安全感,讀書反而帶出安全感,因為有幾多努力自然得到有幾多分,呢個會畀到自己努力嘅目標。」她又補充指自己心態唔同咗,更糾正一啲錯誤觀念:「女人最大魅力唔係來自香水及外表,吸引力喺修為及內涵方面,所以𠵱家會追求精神滿足(唔再追求名牌包包?)係呀,哈!我變咗喇。入行8年都希望大家睇到我嘅成長,係會成熟嘅。」
老xxxxxx
只是那雙腿足以..
柳爺咁
以前玩差左個形象
依家想改過好難了
包都唔會包兩年啦,有錢人點會包死一個玩兩年,無錢又唔到包佢
你係咪諗錯左
有錢人會同時包幾個
邊個話包只可以包1個
條女對腳白滑到
同時包一萬個同一個包幾耐係兩回事,你有無見過牙根包之前個大波妹會包兩年? 屌厭就放生玩第二個㗎啦,幾"窮"先會一個玩兩年咁環保
告別拍拖?
當初搶人男友個陣唔講?
見人地係醫生又主動約出街,又送野比人

好啦,人地唔想一齊,頂唔順你D仆街性格
又話咩和平分手
兩年內唔拍拖
無話兩年內唔扑嘢
躝啦,冇人想知
一樣都係臭格
想含住佢排腳趾打飛機
佢個醫生Ex老婆好佢好多
馮盈盈想安定下來
包就唔係剩係屌嘅
果種佔有嘅慾望都係佢地嘅玩法之一
包左條女幾個月先屌一次夠有啦
啲人好撚on9,set 埋啲無意思嘅時間限制
好變態
讀多d書就叫唔拜金?
咪一樣係雞
收皮啦
好嘔心, 想學麥明詩, d MK 味始終都係由心發出黎.
想有內涵, 但又要扮片俾人知, 仲要講出口話自己改變左, 成熟左.

思維同氣質呢d 野, 真係唔係咁易變到. 睇左咁多書, 又讀哈佛"網上課程", 都仲係有種想 showoff 味, 想俾人知.

真正有內涵同氣質嘅人, 唔覺得會需要成日提同即該出片又拍咩學習過程出黎話 "分享" 黎想人知佢轉變緊.

真係由內到外嘅, 感覺會默默耕耘唔需要嘗試拎外界認同, 我行我素.

佢d 分享一d 都唔真心, 好嘔.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞