TikTok稱有信心阻止美國強制與字節跳動剝離 周受資:「事實及憲法站在我們一方,我們預期再次取得勝利。」

17 回覆
0 Like 8 Dislike
TikTok回應美國總統拜登簽署強制字節跳動與TikTok剝離的法案,稱預期會成功以法律手段阻止法案生效。

TikTok行政總裁周受資:「完全可以肯定的是,這是禁制令禁制TikTok、你及你的聲音,大家請放心,我們有信心並會在法庭捍衛你的權利,事實及憲法站在我們一方,我們預期再次取得勝利。」

根據法案,字節跳動要在九個月內剝離有1.7億萬用戶的短片分享程式TikTok,以及TikTok的演算法,否則禁止在美國運作,法案亦同時賦予總統權力可將期限延長三個月。

外界早已預期TikTok以法案違反美國憲法第一修正案為由,挑戰法案合法性。

美國白宮發言人重申,法案不是要禁制TikTok,又說中國政府應該允許出售TikTok。
唔好賣直接ban 唔可以屈服於美帝霸權
點解唔退出美國
支那仲唔反擊?即刻禁哂美帝野啦支那狗
外國代理人法
夠膽自己執左佢
唔係你執我,係我飛起你,咁先霸氣
佢唔執得架, 要愛國
關咩freedom of speech事?
自由同權利喺國家安全面前簡直不值一提
點執
國家俾左任務
但又退出香港
freedom of speech?
你拎你個algo上庭
睇下係唔係乜人講乜野(hate spech例外)
都可以有同樣reach rate
同埋冇人可以控制囉
呢個係你自行創作嘅美國憲法,反對方基本上引用美國憲法第一修正案,呢一條等於保障言論自由嘅祖宗家法。政府要向法庭提出證據證明TikTok有危害美國國家安全嘅風險。法庭舉證有嚴格要求,意見或評估唔可以直接當為有效證據。
呢個唔係國家級別的角力

純係組織間的鬥爭
政治任務利用抖音入侵美帝,點走得??
you must be fun at parties
國家安全美國頭等大事 支那人食草啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞