內地女來港消費呻遭資本主義毒打

125 回覆
14 Like 85 Dislike

內地女香港食飯消費$XXX 小紅書發文大呻「遭資本主義毒打」網民反駁屬正常價格:佩服你內地賺錢香港花!

自通關以來,很多香港人北上到內地消費,同時亦有內地人來港消費,兩地物價差距是其中一個經常討論的議題。近日,就有內地女孩來香港吃飯,但認為這餐消費高昂,在小紅書發文大呻「遭資本主義毒打」。

日前,有內地女生在社交平台小紅書以「是我太窮了還是被宰啦?」為題發文,大呻在香港食飯的消費價格高。自稱「社會主義接班人」的事主日前在尖沙嘴彌敦道一間餐廳獨自吃晚飯,及後在小紅書形容自己「慘遭資本主義毒打」,大嘆1碗白飯盛惠港幣$15,昂貴得令她無語。事主當晚點了陳皮燒鵝拼盤($388),菠蘿油($23)、星洲炒米($78)、小炒皇($128)、紅腸($68)及白飯一碗($15),隨餐附送1杯熱奶茶,最後結賬總數為$700。女生在小紅書直言「貴倒是有預期可以忍受,主要是服務太差」,表示下次不會再光顧該餐廳。

網民反駁屬正常價格:佩服你內地賺錢香港花!

事主在帖文內向網民發問「是因為收入物價差距所以消費差異大嗎?還是這家貴啊?」,強調自己並非刻意想說該餐廳是「黑店」,亦沒有公開餐廳名字,只是由心希望詢問網民意見,到底是次消費實屬昂貴,還是香港物價普遍高。帖文引來不少網民留言回覆。有不少網民反駁指價格屬於正常,晚餐中最貴的陳皮燒鵝拼盤有燒鵝及海蜇,都屬於貴價食物,直指是「正常價格」、「如果分開當小吃點都一定不只這個價格,所以算是划算吧」;亦有自稱港人的網民表示「「挺佩服你敢來香港消費,我們在香港賺錢深圳花,你們是在內地賺錢香港花」。

#星島申訴王
長享社會主義SM,

難忍資本主義騷癢?

一條友食咁多野
打卡呀
一條友食咁多野?
一般人唔會咁點,而且你點燒鵝拼盤一定係貴野,佢點野唔睇價錢?
打卡就無必要叫白飯
手握社會主義鐵拳都被資本主義毒打,係咪暗示社會主義只係花拳繡腿,不堪一擊?
香港食野係要受氣嫁啦,以前行過見成班人排隊食野比人當狗咁撚,一時排左一時排右 又呼呼喝喝不過呢排D餐廳態度好左D,可能開始冇咩人幫襯
唔好嚟
我地香港人都北上消費嚟做咩
中二病到咁
社會主義鐵拳 聽得多,社會主義接班人
係囉,痴撚線仲大食過男人
點菜唔睇價錢?
佢地食開燒鴨當燒鵝,所以唔知燒鵝價錢.......
佢小紅書account係?想睇下大陸版細細粒
CLS 夜晚食菠蘿油配燒鵝同白飯
諗起仁王成套刷裝恩竉,又係寫咩 戰國無雙接班人
呢d好撚on9
成日嗌完食完之後埋單個陣先話貴
明明餐牌有寫明幾錢
都唔知係作文唱衰香港定點
所以大陸閪好撚早死,再加埋地溝油重金屬火鍋
咦又係喎,上次瑜伽女拍公屋個單,做媒為左加流量
關撚事咩係你自己on9以為香港真係變左3-4線城市,事實上香港物價同人均收入都屌打緊中國窮就窮啦仆街
落單之前唔識睇價錢?
埋單先知貴
真弱智定扮?
死肥婆
因為係大陸日日講D城市點樣GDP超香港
但到講人均GDP/人工中位數,就將香港澳門排除在外
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞