大國要布林肯此行能夠聚焦五大目標 第一,樹立正確認知,中美必須扣好「第一粒紐扣」

18 回覆
10 Like 4 Dislike
《新華網》在布林肯訪華前一晚發表報道,中國外交部闡明立場,希望布林肯此行能夠聚焦五大目標。

第一,樹立正確認知,中美必須扣好「第一粒紐扣」,認清中美到底是夥伴關係還是對手的根本性問題。第二,加強對話,繼續中美在各領域開展了的重要接觸。第三,有效管控分歧,顯示美方不能觸碰中方在台灣、民主人權、道路制度、發展權等議題上的紅線。第四,推進雙方在禁毒、執法、科技、人工智慧、農業、衛生、氣變等領域的互利合作。第五 ,共同承擔大國責任,維護國際和平與安全。

中國外交部在報道中特別提出,「美國針對中國的經貿科技打壓措施變本加厲,在出口管制、投資審查、單邊制裁方面不斷採取新的措施,嚴重損害中方利益。這不是『去風險』,而是製造風險」。

祖國仲乜請黑社會做客?
今次布林肯似係來下最後通碟:如果中國繼續支持俄國,會引來美歐嚴重制裁

但中方反應係「為中美關係指明方向」
牛頭唔搭馬嘴
美國佬得把口
咁重有乜好傾?

今日食咗飯未?
支共錄音機
為__________指明方向
*請自行填寫相關內部
傻啦,潛台詞係咁:

你生意又唔同我做,技術又唔比我,根本係你逼鳩我幫俄佬。 你想我停,可以呀,但你唔好下下敵對咁款,比我發展下okay?
召佢嚟訓話啫
鬥大膽遊戲.
=> 中共:"你大我呀! 來呀!"
老美:"我真係來!"

最終就係火星撞地球.唔撞唔知死.
當然問題係米真係撞.....
老美同中共. 野就準備晒.
到左信不信由你!

基本4月尾開估.今次都係九死一生.
真嘢點講出口
不嬲自話自說,外人似對住牆講嘢
美國佬一早比晒下把位中共
中共仲肯做契弟就會有錢賺
中國應該學大清咁把英法使節團關入天牢,虐殺後把屍首示眾,睇你美國佬驚唔驚?仲敢唔敢挑戰天威?
有咩野真嘢可以講?
人權可以取消23條,取消國安法,開放新彊?
取消九段線?
唔支持俄羅斯普京?(普京死,到時中共背後就係親美俄羅斯)
找WTO數? 可能中共話會之後咁做咁做.希望唏下老美就攪掂.
問題老美會唔會信中共.

中共睇唔到有咩野路可行.真係可以全跪??
我國搵個市級官接機羞辱咗佢一番
維尼 對俄佬真係情有獨鐘

支持俄佬對自己無好處, 又要出錢出子彈........又可能引來歐美制裁
但維尼都係繼續訓哂身去支持俄佬
未見過咁勁既孝子
俄佬 伊朗都露晒底
等習總同金仔露兩手
美國係黑社會,就算今次肯跪,都奸詐唔可信
希望中國同黑勢力斷交,中俄合作,友誼無上限
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞