中共留學生恐嚇民主同學, 罪成判監 並驅逐出境

20 回覆
43 Like 1 Dislike

伯克利音樂學院中國留學生吳嘯雷(Xiaolei Wu)因威脅和騷擾同校支持民主的中國學生,週三(4月24日)在波士頓被判坐監9個月,3年監督釋放,隨後驅逐出境。

吳嘯雷持學生簽證來美。被捕後,法庭沒收了他的護照,他一直遵守保釋條款,沒有再直接或間接聯繫被害人。

法官表示,做出這樣的量刑,是考慮到吳嘯雷的行為,以及該判決對保護更多在美中國學生和公民免受阻嚇的重要性。

25歲的吳嘯雷是伯克利音樂學院學生,於2022年12月14日被FBI逮捕。

中國留學生Zoey於2022年10月在學校附近張貼傳單,上寫「與中國人民在一起」「我們要自由」「我們要民主」等。吳嘯雷隨後多次在網絡上威脅這位同學。

吳嘯雷在伯克利音樂學院中國學生和校友的微信群組上發了一條信息,要求Zoey撕下傳單,並稱他已向中共公安機構舉報她。

2022年10月22日,吳嘯雷在一個微信群中威脅要砍掉Zoey的雙手,以及威脅向中共舉報她的所謂「反動海報」

『雖遠必誅』原來係真
hip hip hurray~
呢種柒頭有可能翻去時候開直播博可憐賺大錢
有冇俾人玩屎眼 幾青靚白淨咁
可能有專機接佢返支那,好似孟晚舟咁威水
小學之後無再聽人講過呢句
求仁得仁
用言論自由去要求壓制言論自由,呢啲人唔覺得自己on9嘅咩?

有啲人認為言論自由代表「可以唔同意佢嘅觀點,但必須誓死悍衞佢講野嘅權利」。冇錯嘅,但前提係當使用緊言論自由,其實代表你認同「言論自由係應該出現嘅,係值得每個人擁有嘅」否則,你又憑咩擁有言論自由?所以為左邏輯上自洽,我地唔會認同「壓制言論自由嘅言論」係「合理且正當地運用言論自由」。

一句到尾,佢求仁得仁。不過都好,佢起碼為其他人展示左,一個唔識邏輯,淨係知道xx特色辯證法嘅人嘅下場
我老,港英時代讀書,讀到中七(1986)都係叫呢句
中國係歐美澳 留學生供應大國,冇咗我國嘅留學生,知唔知有幾多學府要執?我強烈建議我國立即停止所有中國人出國留學,睇下班外國佬點死
世界毒瘤
依家興講『fuckyeah』
之後可以走線返美國
太天真
佢翻到去一想直播講政治相關就bam ac
條友話人唔鍾意大陸就用微信/中文
佢自己咪又係美國留學
條仔用苦肉計幫條女申請庇護,條女其實係支國間諜⋯⋯
呢度好多見到人講嘢唔啱佢哋主人心水
就即刻恐嚇報警或報蟈安都一樣係恐嚇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞