有冇遇過啲自稱情緒病嘅gpmate?

20 回覆
21 Like 3 Dislike
好癲 將唔做野合理化
我哋project議題係化妝品
咁我就做女仔化妝果part 分析下個女model妝容
咁另一個同學就分配左男model俾佢分析
屌佢 去到present 前一兩個鐘都未見佢啲分析slide
問佢 佢就話佢做左 但做左落總結度
叫佢依家快手加幾張slide搞掂個分析先又唔要
大佬係咪唔識英文
你做結論點得黎
你都要講俾人知啦啊嘛
之後話幾句就話自己情緒病
情緒病又點啊?可以唔做野啊?
下次見呢啲人 應該要反手一個病名嚇嚇佢先
講先贏先
呢啲垃圾一定blacklist無下次
再唱通街咪俾佢害人
我決定以後第一句同人講
我有情緒病 谷眉唔做野我會斬人
好肯定咁話你知,係佢哋眼中你先係有精神病嘅人

係咁架啦,鬼叫你唔識問?你溝通技巧方面都唔俾佢哋好幾多,不嬲做group project都只係俾個社會縮影你知呢個世界咩人都有,係要你學點同人夾或者點解決問題,重點根本就唔係你份功課最後有幾個人有實際做過嘢出嚟,而係你對住唔同嘅人點可以交到份似樣嘅嘢出嚟
Evaluation E鳩佢啦
唔做野就咪咁多藉口
冇架 白卡唯有認 你出黎做野同事有白卡真係大晒架
以前都遇過類似既人,
但佢唔係病,
係成個Toyz咁樣。
唔做野,
跟住每次都好似好誠懇咁道歉,
然後又試過自己話病左成日唔應機,
果份project完sem前都無得換人,
最後我連續幾晚改到兩三點做埋佢果part。
完哂CA EA後,
直接whatsapp個阿sir同佢講返份野係我一個人做。
最後佢成份佢拎C我拎A-。

樓主你都可以試下,
返緊學仲可以爭取下公平對待,
返左工你永遠鬥唔贏高層既心腹。
我上次屌能個情緒病上堂𠝹手
send email to prof with proof
呢個sem遇過一件白卡佬
又係將唔做野合理化 同埋乜撚野都唔通知

個project分開幾part交 最後一part workload極大
做第一part時條友已經完全唔睇group msg亦唔覆機
個陣冇人知佢有情緒病
咁我同另一個女仔就搵日做醜人去勸條仆街覆msg
口都未開 條友就無端端𠝹手再show俾我地睇
再將把𠝹刀俾個女仔 叫個女仔幫佢keep住

咁唔覆機既情況持續左兩個禮拜 頂唔順唯有同prof講
咁個組長都幾識語言藝術 話條友係有嚴重情緒問題 佢唔介意幫條友做埋但少個人真係做得好辛苦咁
prof就話改我地份野會鬆手d再俾extra credit我地 但因為牽涉到presentation同其他組既interaction 減workload要我地組正式少個人先得
點知條友見到prof的左我地幾個出去冇叫佢
就無端端拉個好純品既同學話我地集體report佢free ride 係bully緊佢有情緒病
個同學唔知頭唔知路走左黎做和事佬 後黎知係條友唔覆機就冇理到
條友又同個exchange既鬼佬講我地全組夾埋個純品同學一齊bully佢

之後 大概過左成個半月啦
復活節前一日佢單獨通知我話佢呢個學期要停學
咁我建議佢自己同返呢個sem咁多科所有grpmate同prof講
因為如果佢真係停學 我地workload可以正式減半
佢話佢唔撚想 而且之前唔覆機都係因為佢唔撚想
然後就走左了
我地份proj復活節後交 而個prof係出名紅日唔睇email既
香港真係好撚多人有情緒病

出黎做嘢10個有2個係 死都唔去睇醫生食藥

大學雞開始適應習慣定 好快見怪不怪
我反而因為有焦慮 所以勁緊張d deadline 勁驚做唔切做唔哂 次次都好早開始做 至少要一星期前做哂 又會chur d gpmate做
好多同過我同group既 下個sem都話要同我reg返同一班一齊做project
有情緒病唔係大撚晒
佢停左學未?
呢度都好多人將呢d野合理化

“第時做野都係咁” /“group project 考你合作性”。

我自己就覺得group project 純粹係d教職員懶,唔想改咁撚多份功課的產物來
以前都遇過話因為情緒病唔撚到
d老師又好同情佢比個合格佢
通知我嗰日就停左
最仆街係原來學校counsellor早三個禮拜寫左紙俾佢停學
但條仆街話自己唔撚想通知佢d grpmate同prof
搞到deadline前先知
咁呢啲真係有情緒病唔係扮
佢根本控制唔到自己,
自然就無辦法做到平常人嘅要求(有基本交帶,有能力預計自己做唔做到)
情緒病係公主病同皇帝病嘅一種。

因為做唔到任何工作,所以衹有皇帝同公主有資格患呢種病。
調轉咗
人人都有機會患,只係公主皇帝患,有多啲人幫手cover佢地
例如Paris hilton以前有段時間似有情緒問題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞