許正宇晤卓雅敏談及移英港人未能早領MPF 重申BNO在港不獲承認

90 回覆
4 Like 104 Dislike
財經事務及庫務局局長許正宇今天(24日)與訪港的英國外交發展部國務大臣卓雅敏(Anne-Marie Trevelyan,又譯:特里維廉)會面,談及移英港人未能取回MPF供款的誤解。許正宇強調,BNO護照不會在香港獲承認為任何形式的身份證明,因此強積金計劃成員不能依賴BNO護照或其相關的簽證作為永久離開香港的原因,並申請提早提取強積金的證據。

許正宇向卓雅敏介紹香港近期的經濟情況和金融市場的最新發展,包括香港如何利用「一國兩制」下聯通中外的獨有優勢,發展總部經濟,以及金融科技和綠色及可持續金融方面的最新舉措等,並討論了香港與英國在金融、商業等領域的合作機遇。許期待香港與英國企業和投資者在這些不同範疇深化合作,為兩地市場開拓更大的發展空間。

強調《維護國家安全條例》有助吸引外資
他也在會面中強調,《維護國家安全條例》的根本目標,是更好保障香港居民及在港其他人士的基本權利及自由,有利於香港構建安定繁榮的營商環境,全力推動經濟和金融發展。條例亦依法保護根據《基本法》及國際公約適用於特區所規定享有的人權和自由,讓香港在更安全和穩定的環境下吸引更多企業和投資。
即係另類"罰款", 直接罰BNO移民
只怕就算領到BC都可以繼續玩野, 要你證明唔係經BNO入藉
用呢招"沒收" MPF真心賤
想迫英國直接比bno轉bc咪出聲
英國本身就唔想先有1981年國籍法
共匪政府好L賤,市民嘅血汗錢
點解中國護照 (含香港)去到澳洲、日本、美國哩啲正常國家被拒絕參觀軍機、軍艦,去新加坡航空展被趕落德國A400挪唔到參觀正常國家政府部門嘅pass,但係BNO仲可以。
淨係BNO罰到
關BNO鳩事咩
宣誓永久離開香港就攞得㗎啦
鬼婆: oh ok
英國叫bno visa嘅人轉哂去匯豐強積金
迫英國匯豐嘔返出嚟
而家連BNO申請返嚟嘅楓葉卡都唔得喎
做得好
最好覆蓋埋 BC 唔係淨係 MPF 應該所有投資領域包括物業同股票
一定係先轉晒去英資銀行
傷害13億人民感情
唔要香港身份證,脫離中國國籍應該攞得。。。
龍門搬緊過嚟,等陣
英國都唔應該承認中國地區級既護照
地區同國家緊係唔同架啦
中英聯合聲明都可以話係歷史文件
沒收你可以咬佢食咩? 朋友話就算冇移民
都可能凍過水, 到退休分分鐘連渣都冇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞