邵家輝: 超市正常不是讓人在現場進食

96 回覆
5 Like 131 Dislike
當日審議法例唔問,立完法例先去問返環保署
不如請DONKI 做立法會議員啦
人哋睇條法例條文仲睇得通過邵家輝

即棄塑膠管制周一起實施,有日式超市為堂食壽司引入紙盒包裝。環保署澄清,在超市即買即食等同外賣,可以繼續用透明膠盒。不過有議員不認同,指超市有進餐用的枱就是餐飲處所,符合法例定義。

「盲盒壽司」發酵一日後,環保署透過「大嘥鬼」社交專頁澄清,指顧客購買食物後在超市範圍即場享用,等同一般銷售及外賣情況,可以繼續用膠盒及膠蓋盛載。不過Donki日式超市有另一種說法,指用紙盒包裝壽司及熟食等,是配合新法例提供給店內用餐區的顧客,如果購買外賣食品才能繼續選購塑膠盒食品。

那究竟在超市用餐區即買即食是否屬於堂食?立法會議員邵家輝是審議即棄塑膠管制措施的法案委員會成員,他說向環保署了解過,超市等不屬於提供堂食的餐飲處所。邵家輝:「超市或便利店等處所,正常不是讓人在現場進食。這些地方賣的食品,應該是預製食品讓他人取走,這類產品應該可以用透明盒。但如果去餐廳或食堂,那些地方的產品不是預製好放出來,是要等人下單,要人點那個產品才製造出來,與預製產品的情況不同。我看不到有條文寫明,超級市場縱使有售賣即時食用食品,是可獲豁免在這條文下。相反我見到餐飲處所或餐飲業務的定義是相當闊的。

邵家輝:「可能立法原意是不想讓人走法律隙,如果間間超市都把湯麵放出來、又擺放桌子,卻說我沒有讓他們在此進食,『我不是餐廳』,是不是就不用遵從呢?我相信當時政府是想排除這個可能性。

江玉歡指政府在新例實施初期,解說時應仔細解釋法律條文,並循正式渠道公布,否則會造成混亂。

https://www.i-cable.com/新聞資訊/220878/管制即棄塑膠-donki堂食壽司改紙包裝-稱配合新法?utm_source=icable-web&utm_medium=referral
var
柒撚夠未
咪撚再柒啦好嘛
麻撚煩
點解咁鍾意鑽研呢d 野
大陸Costco 都有堂食啦
好柒呀
便利店都有咗堂食好耐
無撚野做 係諗埋呢啲戇鳩野去支持政府所有政策架啦
香港便利店出現第一日已經可以堂食

啲學生係堂食定係叫外賣?
即棄塑膠管制周一起實施,有日式超市為堂食壽司引入紙盒包裝。環保署澄清,在超市即買即食等同外賣,可以繼續用透明膠盒。不過有議員不認同,指超市有進餐用的枱就是餐飲處所,符合法例定義。
岩呀
入dnki 堂食區 要嘟安心出行
3年前唔洗嘟安心出行=外賣

3年前donki 堂食區放保安睇場 睇人掃疫苗通行證=咪即係自認堂食

3年後又搬龍門當自己係外賣?
Donki 都冇唔認
所以人地咪用個紙盒入住囉 係琴晚唔知邊撚個柒頭又話可以用返透明盒
外賣, 你可以試下係7仔入面開酒飲, 正常店員都係趕你走
因為佢無酒牌

食野就睇佢心情
原來係環保處澄清
香港舖頭生意又好咗
又贏
環保處自己都唔了解條例
仲話同市民解說
解條撚咩
以前吉之島超市係有堂食區
條友係咪香港人黎
自助不嬲唔計係餐廳
好多都係走緊呢個灰色地帶比人堂食,因為牌照問題
starbucks/ 有啲商場cafe 嗰啲咪係
仲要連埋商場一齊玩, 明明係公共空間走去擺枱凳扮撚晒係鋪位咁租出去
公仔又要畫出牆
所以上面又炒車
大家了解下先恥笑會好d
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞