微信威脅砍掉支持民主的留學生雙手 美國法院判中國人吳嘯雷入獄9個月

101 回覆
339 Like 2 Dislike
即係容許佢踎完9個月監可以繼續留美而唔係踎完即踢出境?
3年監督釋放,隨後驅逐出境。

英文冇講驅逐出境喎
https://www.reddit.com/r/LOOK_CHINA/comments/1ccgmn5/%E5%9C%A81%E6%9C%88%E8%A2%AB%E5%88%A4%E6%9C%89%E7%BD%AA%E7%9A%84%E5%BD%93%E6%97%A5%E5%90%B4%E5%95%B8%E9%9B%B7%E5%AF%B9%E8%A3%81%E5%86%B3%E6%AF%AB%E4%B8%8D%E5%9C%A8%E4%B9%8E%E7%A6%BB%E5%BC%80%E6%B3%95%E9%99%A2%E6%97%B6%E4%BB%96%E5%90%91%E8%AE%B0%E8%80%85%E7%AB%96%E8%B5%B7%E4%B8%AD%E6%8C%87/?rdt=50687

在1月被判有罪的當日,吳嘯雷對裁決毫不在乎。離開法院時,他向記者豎起中指。
時事新聞
美國伯克利音樂學院中國留學生吳嘯雷(Xiaolei Wu)因2022年10月威脅和騷擾同校支持民主活動的中國留學生Zoey後遭FBI逮捕。 波士頓聯邦法庭法官卡斯珀周三對吳嘯雷做出判決「網路追蹤」和「跨州傳播威脅訊息」兩項罪名成立;判處監禁9個月的他將在6月7日到監獄報到。刑滿後,他將被驅逐出境,除非得到國土安全部特別批準,否則不得再次入境美國。

雖然他的律師試圖將此問題描述為與吳嘯雷「在共產主義中國受到高度保護的成長經歷與美國的民主規範之間的文化沖突」有關。並且吳嘯雷本人在法庭上也宣讀了聲明多次道歉:「每一天我都在後悔」,他說「我必須承擔責任並從我所做的事情中吸取教訓:第一步就是說對不起。」 但是在1月被判有罪的當日,吳嘯雷對裁決毫不在乎。離開法院時,他向記者豎起中指。
佢唔係移民只係留學生
大學又已經踢咗佢出校
乜仲可以留喺美國咩?
睇個款都似係啲俾老竇老母,
寵到心理唔成熟又脆弱嗰類人
如果喺中國香港審,相信會被法官讚揚有「高尚情操」,甚至仲可能被頒發大紫荊勳章
這麼愛國為何不留在中國?
真 應該學下我地香港咁就最好?
多數係黨員特務
普通人點會咁惡
返去做番韮菜被割

制度自信
以前都冇咁狼死,係最近呢10年8年嘅事
佢哋腦已被洗,滿腦子中共已是地球霸主嘅思維
出國之前肯定接受過黨嘅訓示去打擊華僑民主運動
美國大學取錄佢哋, 根本係引狼入室拉雞仔 遲早出事
好型呀,入到監記得同黑人舉中指
原來真係有海外支那人因為嗰單嘢內鬥
真,越嚟越離譜,應該受大陸日日飛機大炮上太空咱們好強大,然後啲官全部戰狼格影響
啲支那北佬樣,美國好多支那學生都會咁嘅樣
好多嘢都係
唔賣電子科技就話: 美國霸凌 阻礙中國發展
又話美國『打著所謂「國家安全」幌子』先至笑死人
胡錦濤時代真係謙卑好多, 個陣支那人邊有咁乞人憎
唔好話我哋唔愛國,我哋就係愛國先至指出佢哋啲離譜嘢
最戇鳩嘅係,判刑嘅時候就態度判若兩人
唔要自由依家成全你
查下係邊件貪官二代
啲散播白色恐怖嘅支那人
俾人舉報返嘅年代終於來臨
中國係最民主國家黎, 返到中國會唔會坐多十年?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞