11次奪傑出運動員 吳安儀罕見除眼鏡領獎!

167 回覆
88 Like 18 Dislike
咁耐都無巴士OL同吳安儀合照相
如果以女子桌球黎講
佢都叫曾經登頂
但始終女子桌球太偏門
呢門運動男同女技術差好遠,變相女桌無咁多受眾
球員制服著到咁都J得落
學佢地咁唔夠人打開個新既比賽 應該可以拎獎
咁人哋都要憑努力及堅持先至有咁嘅成果嘅!不要妒忌也不要羨慕!
不如講盡佢,如果你主觀+客觀條件都冇,即係你不但冇天份、天性及命運、際遇呢啲主觀條件,甚至連資源、時間、師資等客觀條件都冇,即係個天擺到明唔俾你得但都俾你憑信念成功到嘅咁就才是真係可歌可泣,值得敬佩嘅!
就算係哩個「喊話」,都係錯
喊話係指大聲講嘢,嗌出黎

但吳安儀揸住mic,又點會係嗌

係報紙佬詞彙少,或者專登吸引讀者注意
正確可以 省略動詞,直接「奪獎感言」

報紙標題可以唔跟grammar,唔寫full sentence, 但唔可以詞不達意
咁撚似黃智雯
有!就係個天!因為你嘅能力同性格都係個天俾你嘅~!
你冇得唔承認!
上面班連登仔真係好撚偽善噁心

「自己無料就怪人有資源」
講得出依句說話嘅人
一係就含撚金鎖匙出世,未試過為左錢而煩惱
一係就未出過社會,未試過被迫放棄興趣
甚至純粹係覺得踩人好開心

老豆係桌球室經理,老豆做埋教練
中五畢業16歲就去老豆個桌球室打工+全職篤波
無經歷過搵唔到工、唔洗為生活煩惱
唔會桌球室返工俾屋企人旁言冷語

大把人16歲畢業,就要出去搵份牛工
或者借錢去讀啲唔知有無用嘅文憑
好命啲讀到大學,讀完書都21、22歲
讀完書成身學債,又要諗辦法還錢

依班人無料咩?佢地無努力咩?
佢地只係無運,條命生得唔好
你地班象牙塔望世界嘅偽善撚有咩資格去侮辱人

佢有資源
但佢都要努力先去到今時今日依個位置

但亦唔代表我要服佢囉
因為香港仲有好多日頭返工,夜晚先可以練習,為左自己興趣而掙扎緊嘅無名運動員
鍾意睇佢背對鏡頭出Q, 個大patpat
但有錢玩運動好有優勢可以課金屈機
踏單車你用碳纖車同鋼車已經兩個世界
鬼叫佢廢,一到男女子都可以參加既公開組就打唔到成績

眼鏡智雯
以我理解應該係向政府/有關部門喊話
形容佢想大大聲講比佢地聽
最主要係佢地聽到同有回應(增加返資源比桌球)
我自己睇落又唔覺有問題

當然字面理解就係大聲講野
似阿七多D,個名又差一個字
竹園北邨傻大姐路線
五體不滿足個個日本人係咪cctoy啲師兄嘅理想型
日本人已經贏咗啦
我唔服
你話日本人咩成就幾叻幾勁我覺得仲難聽過粗口
你 廢柴
嘔心嗰個係你

從來冇人話過冇資源嘅人唔慘,懷才不遇唔慘,
但係佢哋懷才不遇同吳安儀有冇努力係兩回事。

佢有背景,做得好過我,係佢有運行,
但唔等於佢嘅付出毫無價值。

屌, 咁撚靚囡既
戇鳩
人地屋企有相關背景
就否定人地既努力
人地都唔撚洗你認同
廢柴
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞