特朗普轟日圓貶值對於愚蠢的人來說是好消息但對美商是「災難」 拜登又「放任不理」

28 回覆
7 Like 32 Dislike
日本前首相兼自民黨副總裁麻生太郎訪美,並於周二(23日)與美國前總統特朗普在紐約會面;其後特朗普周二在Truth Social上發文表示「深感榮幸」,並在另一篇文章中批評美元兌日圓的高滙率,並且對美國製造商而言是一場「災難」。

稱美企不得不在國外建廠

特朗普指出,對於愚蠢的人來說,這聽起來是一個好消息,但美國國內製造業因美元走高而無法競爭,將失去大量業務,可能不得不在國外建廠,令美國製造業受到打擊。同時,特朗普也批評美國總統拜登對日圓貶值及美元走高已經「放任不理」。

日圓兌美元近日再創34年最低,今早最高曾見154.94水平;每百日圓兌港元則曾見5.0558。此外,據日本共同社報道,日本財務大臣鈴木俊一表示,對於滙率過度波動,不排除採取任何手段應對,即暗示會作出干預以阻止日圓進一步貶值。

另一方面,有分析指,麻生太郎拜訪特朗普,或顯示日本方面正為白宮可能易主作準備。日本外交部長上川陽子昨日(23日)被問到麻生太郎與特朗普會面對日本外交影響時則指,麻生太郎的美國之行是議員的「個人活動」,「政府沒有參與」。
明明係佢地搞到日圓貶值
跟住就鳩up 話呢樣話個樣
敗登4年除咗推美國人去死 真係可以一件好事都冇做過

做多4年一定世界大戰
行開啦傻侵咪阻住我去日本特價掃貨
拜登啫
民主黨成日出嚟鳩噏要強美元
另一方面,有分析指,麻生太郎拜訪特朗普,或顯示日本方面正為白宮可能易主作準備。

咁樣意淫都得
你加息 人地唔加 屌人地做乜唔跟
美國政府干預香港市民依法享有平價遊日嘅權利
正常姐,同兩邊摸下底,最後邊個選到都係要繼續做生意
換個角度 美元升值
而家佢為左選票乜都UP得出
麻生係咪諗住去美國推廣動漫咋
聽聞Trump依家多咗後生支持
主要因為敗登搞唔掂通脹
(咁當然Trump仲係唔夠敗登左膠後生票倉多)
大豆侵歷史罪人
唔知幾時會跌破5
估唔到低處未算低 最低會唔會跌到4.5
廣場協議2024
2019有幾多人當咗呢條Donald Trump 係正義朋友會幫香港對付中國?
咁支持登登做多4年
侵係咪想講「佢要弱美元」?
要減少通漲容咩易?
學下祖國咁
後生既躺平
樓市爆破
再推多D平價網拼多多之類
即刻物價崩塌
數字game
係尾國呢便感受唔到日元貶值, 因為好多日貨自己加左價, 以前賣10000yen, 而家賣12000yen
選舉年唔為選票應該為乜?
條友商人只為自己利益
我地香港人勁開心wo
但係好合理喎,唔通同trump傾生意?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞