Career path 好迷茫,點解人要諗未來

67 回覆
93 Like 3 Dislike
轉咗份新工幾個月,而家個人愈做愈灰,日日都忙到無停手日日OT, 每一樣野都毫無意義,好似一個機械人咁,因為連5秒鐘諗點樣可以處理好d嘅時間都冇,見工又見唔成,自信心愈黎愈低,究竟裸唔裸辭收拾番個人好
睇你戶口啲錢撐唔撐到你裸辭
撐到既即辭
一間精神病你有錢睇醫生都未必醫得返好
我有版你睇
你有冇諗過你以後
香港公安
收工未?
試下返教會

認識基督教嘅世界觀
用耶穌嘅思維去理解人生
原來 , 人生可以有另一種玩法

https://lihkg.com/thread/3646068/page/1
抌低曬d 野今日7點幾收咗工,唔想同佢賣命,d 野根本做唔曬
我都驚呀,暫時都淨係得發惡夢,好彩仲有好多頭髮,做多幾個月就唔包
收工慢慢想下前路
Marx believed that religion, like an opiate, gave a sense of security and salvation of something yet to come,我支持marx
盡早辭啦。 我當初格硬頂左一年然後出晒事,有時唔係即發刻發作,你發作先辭會太遲
成日都諗,其實番住part time 搵工都幾爽,係唔知HR 點樣challenge, 我口才唔好,interview 成日解唔倒畫
你已經要辭
你已經去到覺得自己人生係由hr決定都仲唔辭,你係咪真係要去到諗係邊度jump個日先辭?
家境唔好,幾年後有冇地方住都成問題,所以將來對我黎講好重要,錢係安全感嘅來源,可惜我抵唔住壓力同唔想為份工作付出大半個人生
最穩陣就狂搵工 搵到走
真係頂唔住 就走 唔夾 留落去都唔好
咁冇法
唯有頂硬上
船到橋頭自然直
唔知你咩情況唔敢講太死
但如果你咁擔心幾年後既話,你可能要諗埋萬一你死頂幾年後抑鬱爆發返唔到工既破壞力,會大過你而家裸辭賺少半年錢既破壞力,你要認真計下啲錢頂到幾耐唔返工
如果個人精神狀況差到咁壓力大到咁見工好難有好表現
做落去會唔會發達?
唔做呢份會唔會餓死?
我就係咁樣覺得,我個energy 同情緒差個人唔開心,就算我好努力咁扮positive, 我覺得人地feel 倒
正確態度
準時收工算
你做唔曬 係因為人力資源唔夠
而唔係你冇落力 唔係你責任
有補水還好啦
冇 又或者少過正常人工
一定唔OT

佢嘈你 你頂唔順先辭職
我就係好似頂唔緊
Feel 到唔係好妥
所以裸辭咗
+1
你講得幾有道理
唔好咩?多啲野做多啲野學
我老細一早嘈咗我,仲話我要改下個格,興到我仆街,佢個格就真係好q 衰,全個dept 都唔鐘意佢個個同佢玩野
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞