點解日日聽到紙飲管木刀木叉但無聽過澱粉餐具?

16 回覆
3 Like 1 Dislike
係咪澱粉餐具都唔用得?
定成本貴?

定有人用但0投訴所以無人講
之前HKTVMALL買咗批
實淨程度仲好過部份膠叉膠羹
但而家斷貨,呢一間貴好多
之後上網搵到,一箱1000支賣$230,我又唔需要咁多,$23買100枝就夠
之前睇過蔗渣做嘅最硬淨仲要係呀婆食過吐出嚟果種
呢類餐具極硬淨好用
之前用過一隻可食用杯
浸滾水幾轉都無問題
唯一問題係未普及成本高昂
政府冇推廣
其實有一隻甘蔗做嘅餐具係幾好用,同埋有一隻係樹葉做嘅碗碟。
講到尾都係成本問題為做而做所以用垃圾紙餐具。
環保我就覺得一定要實行㗎喇,不過為造而做解決唔到成本問題其實係冇意。
以前有間係上環禧利街由法國佬開賣燒雞嘅舖頭
佢由一開店就用呢類環保餐具, 拎黎切雞係完全冇問題, 仲好用過膠刀

可惜間舖頂唔過疫情收左皮
嗰間雞好食到仆街
佢灣仔都有分店
真係環保既野點解要推?
明明科技咁發達但用緊低智能餐具
澱粉餐盒:$609 /300隻

牛皮紙餐盒:$302/200隻

秸稈漿:669/500隻

政府唔補貼你用垃圾你既事
定冇x袋番啊
呢類澱粉餐具叫PLA 係用澱粉發酵成乳酸整出嚟 但由於佢嘅所謂可降解條件極之嚴苛 要喺工業堆肥嘅環境下先可以達到降解所需嘅溫度同濕度 同降解唔到冇分別 而且回收唔到 仲衰過傳統塑膠 外國家陣都開始禁

利申唔係環保撚
環保既代價 就係 錢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞