第一次去睇樓,有冇乜嘢要注意?

14 回覆
2 Like 0 Dislike
屋企住喺牛頭角屋村,已經交緊雙倍租,見樓價回落,諗住買樓自住,等公屋嗰度可以除名

喺28 House見到呢個業主放盤,佢話剛剛喺租客嗰度收返嚟,清潔完呢一兩日俾我上去睇

想問吓有冇乜嘢要注意?

記住拎condom
膠清楚啲
單棟樓 30年 將來大維修 換lift可能好重皮
最大單位都係338呎 點解唔睇淘大
起碼周邊生活配套方便 牛頭角呢個位好多重建
將來塵土飛揚
係屋企打左一次飛機先
睇下銀行戶口有幾多錢做首期 , 幾多月入借到按揭
計岩數先好簽買賣協議
簽名前上去土地註冊處到查好左業主身份先 , 有必要就對埋身份證
簽左名之後借唔到, 成交唔到 都會無左訂金

睇下天花牆身有無水積 , 滲水 , 滴水
特別係近廚房同廁所D位

睇到好岩 , 第二日去返大廈到問下看更 , 打聽下有無咩暗病
無床單就乜都唔好簽
留意有冇陽光
唔好太多陰暗位
淘大樓齡舊啲,而且同屋企距離遠
有天花,掀開睇,爆石屎要整唔少錢。
首期冇問題,供樓都係佔月入25%左右

看更呢招幾好,搵返啲利是封出嚟先,唔該晒
最後唔好單棟啦 再睇睇 淨係換lift
幾棟樓 同單棟樓 每戶夾錢可以爭一倍
買樓就好似揀囡
sales 無樣唔去睇
樓齡高 =老西 比你都唔要
開下窗門 ,睇下有無問題 就好似驗下 塊田抽插個feeling
望下廁位 ,窗台無有無滲,脹 就好似條女係咪比人搞到濕,大肚
睇下係咪新油遮醜,裝假狗
自住care樓齡都唔care其他野?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞