【老友軌軌】阿仙奴23-24球迷討論區MMMCXXXVIII

1001 回覆
2 Like 5 Dislike
係更衣室屌未來隊長(物理)
https://www.facebook.com/share/p/F48B2MfFVaMWesqd/?mibextid=WC7FNe

昨晨阿仙奴大勝車路士嘅比賽只有45%控球權,係本季至今34場聯賽中第二少嘅一場(最少一場係作客曼城打防反嘅28%)。出現控球少呢個現象,通常都係源於兩個原因:(1) 有球在腳時踢得更加直接,較多冒險嘅向前傳送,較少安全嘅橫傳回傳;(2) 無球在腳時迫搶力度不大,唔介意對手控球在腳,較多時間採取mid block等待對手犯錯。

先睇第一個原因,阿仙奴今場喺左閘位用上Tomiyasu,防中位用上Partey,相比起組織型嘅Zinchenko同Jorginho佢地嘅用波能力比較遜色。所以今仗嘅進攻更多由侵略性較大嘅Odegaard發辦,佢喺比賽嘅參與度好高,全場84次觸球(今季平均只有71次)交出8次關鍵傳球。另一方面車路士一對中堅對Havertz嘅防守非常鬆懈,亦有利阿仙奴踢得簡單直接。

翻睇先開紀錄一球,內收嘅Tomiyasu同Partey形成雙6號,但中路人馬疊雜所以Odegaard拉到邊線幫波 (圖1)。Saka接應短傳後內切,搵到墮後嘅Havertz作為third man (圖2)。(車路士一對防中未能遮線,一對中堅未有殺出黎係令人費解,對比圖3圖4 Gabriel對Jackson嘅貼身防守。)皮球經Partey過渡至左邊嘅Rice,推進一段引黎Gilchrist注意後助攻比Trossard射入。

再睇第二個原因,喺初段取得領先,意味阿仙奴唔需要急於喺前場重奪控球,所以佢地今場嘅迫搶力度較平常低:Odegaard未有每球都壓上最前向Badiashile施壓,反而更多時間看管身後嘅Caicedo,等Rice同Partey唔洗跳上前、可以分別專心看管Enzo同Gallagher (圖5)。此舉預防早前所講4-4-2迫搶面對4-2-3-1嘅漏洞,犧牲部分控球率換取對防線更佳嘅保護。
今日吹包?
有冇人記得琴日耶狗後場傳完波之後慢慢行返上去,對角韋拉打緊快攻中鋒位冇人傳

發覺耶狗除左埋門差鍾意拖波,仲有個問題係閘係唔係中鋒位應有既位置準備/走位。
呢樣野傻哥真係屌打佢!
Saka 打閘 白哥打翼?
一個係人一個係狗
上季都會向前攝搶點 今季條友淨係識係禁區外跌
佢一冇信心就做咩都柒
靈活版拿卡石
拿卡有重炮
過咗成日都冇人吹派對漏波撚卡斯度
呢場都未擔心過
始終獌先係有古人保佑
打愛蛇個陣傻哥走幾球直線 拉走曬d人 佢都唔識插上黎幫
打狼隊就好番d 起碼跌低識快手起番身傳番個波出去
櫻木花道
杜蕾斯
其實好返又點
你要爭冠軍就要唔可以有呢D勁半場廢2場嘅撚屌
所以哥狗一早睇穿佢趕佢走
都是中国人
諗起買傻哥頭一WK 牙達話其實唔知點用佢
佢應該唔係9UP
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞