整鐘意角色既3D model

29 回覆
45 Like 1 Dislike
學左幾年3D software, 基本上都係整imas shiny colors / gundam

抄仗義多出屠狗輩巴打既post分享下
https://lih.kg/3417489

第一次開post整得好流 求求各位屌細力啲
勿相認

先貼最近期整既先 都係出自shiny colors既冬優子

首先搵左reference先

起模流程 都係跟榊馨同Wandah Kurniawan既課程同資源係zbrush整
不過今次諗住整做2D材質+可以動作 整得好少細節 大部份都係靠畫上去
印住張原圖約莫度返啱個角度 不過以我理解2D圖未必跟足真實立體去畫同埋有鏡頭setting問題 所以3D要其他角度都睇落自然好難跟到足

之後掉返去maya到拆返開隻眼for做眼部動作同cut uv整貼圖
大概咁樣

用自動拆uv

再之後掉落substance painter到畫貼圖 依家諗返應該用zbrush都做得哂啲流程
整埋for陰影層色

跟住又返返去maya做rigging同shader render
好少整可動既生物,啲權重都整得好難睇,盡量執到正面好睇少少
整完先法國件袖付好似用紙片整好啲

扮2D既render效果 唔特登整整佢啲陰影會勁奇怪
上網搵到樣野叫SDF texture唔知咩原理用左陰影會正常少少 唔識用

最尾用紙片整埋啲特效

strong post lm
正皮
貼幾張以前整得好少少既之後有機會再更新
點解係含撚咀
強者是你
你就係高達
請教下,咁樣由零整到最後張Gif 用咗幾耐時間呀?
好似唔錯咁喎studio地址?
自學blender
自從有左vroid studio整日式動漫角易左好多
因為之後要整個嘴既動作 開口再key返做合口會方便啲
我諗應該咩嘴型都冇咩所謂 原本張插圖係0嘴就用黎做起手
會唔會太勁
歷時1個月到 實際上返工+掛住打機 平均每日整得一陣
上面貼隻gundam個陣有心機整好似1個禮拜內
業餘玩下冇呢啲野
gen出黎雖然好睇過我自己整好多
不過練唔到手
多謝你
Blender應該可以全部做曬
都做到咁 唔差在印埋出黎啦 不過拆件 有排拆
我學緊畫
買晒書買晒online course咁
機都買埋
但返工幾個月都畫唔起一隻
呢位巴打有點料子 LM學野
Lm
唔識油油
我都係返住廢工睇online course
摩打手
咁要學吓
淨係整3d模唔夠
整埋實體出嚟先有意思
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞