梅媽100歲生日,命格食窮子孫

170 回覆
21 Like 113 Dislike
天煞孤星,孤獨終老。
仲買樓托留比個仔咩
耍雜技,做小丑
可惜中國人就係比孝道綁架左幾千年
個女份錢拎去造福社會有好多人受惠
比個廢柴家庭吸乾吸淨
唔認同

果間咩咩佛學會,都唔見得有幾乾淨
梅艷芳子宮頸癌呀,同遺傳無關
講真無呢堆經歷 佢都未必有之後既成就
諗起Jackson 5既MJ 一樣係細細個比老豆逼出黎唱歌
佢地老豆老母係就係仆街
但係睇到佢地之後做到既野 留低既legacy 再望返轉頭
外人都好難去話個老豆老母錯 因為好多野都係有因果
或者呢啲就係佢地既「巨星命」
不過我諗每一個梅艷芳
都有成千上萬個有類似經歷都係做唔到類似成就既人
梅艷芳設立信託原始的受益內容為:
一、母親覃美金每月獲7萬港幣生活費,並安排一名司機及一名傭人。
二、胞姐梅愛芳的兩個兒子及兄長梅德明的兩個女兒,共獲170萬港幣的讀書基金。
三、好友劉培基獲贈香港跑馬地毓秀大廈及倫敦的兩處不動產。
四、餘下財產在梅艷芳媽媽百年後,捐給妙境佛學會有限公司。
五、家族信託的條款必須對所有受益人保密。

憑佢係梅豔芳老母囉
由七萬加到廿五萬,而且打官司啲錢又係遺產度拎
根本係鼓勵梅媽長命百歲日日打官司,反正梅媽四個仔女死左三個,剩返一個又反左面
捐比佛學會咪又係益左啲神棍
做左D咩
老人家都有分好同唔好 唔係個個老人家心腸好大家唔好比個年齡欺騙到 因為老人家咩鳩都要順佢意 唔順意就話您衰 所以都係仆街黎 死廢老既名詞都係咁出黎
比左好多娛樂新聞香港人

Btw今次又問基金拎左幾多十萬黎派利是?
美國無遺囑情況下財產分配
配偶-子女-孫子女-父母-兄弟姐妹-祖父母-叔伯姑舅姨-遠親

全世界文明對於遺產分配既價值觀都係差唔多架啦
唔比自己個廢柴家庭吸乾吸淨,唔通比社會上其他廢柴家庭吸乾吸淨咩
梅姐都無講過自己老母有咩唔好,特登寫明要每月比生活費希望老母生活富裕百年歸老,事實亦真係成功左
hea只係mentality方面
冇壓力下生活先會精神健康
但physically都要有野做
唔係叫你搬磚
可能係出街行下咁
就算係老母都憑咩
d錢係個女嘅
已經留左錢生養死葬
另外嘅點用關你撚事咩
唔好話益神棍
佢要得的話一把火燒左佢都可以
有鬥爭精神,人都健康啲
我對人地家事無意見

我只針對果間乜乜佛學會唔見得有幾乾淨
佢係基金會按月分錢形式
本身個本分到佢死之後會捐晒出去
點打官司都對佢冇影響
連登毒撚下場
仲長命過英女皇
請問養不教,誰之過?
兩個女加埋都唔夠佢長命
咪就係因為佢死左無得燒囉
剩返啲錢解釋權就係管理人同法官手上
而法官正正就係考慮到個女意願係照顧老母終老
梅媽真係有額外洗費個官都係照批

已故歌星梅艷芳母親覃美金早前向高院作出多個申請,要求從梅艷芳遺產中領取5,500萬元生活費及特別資助等。法官今日頒下判詞,除批准梅媽可領取17.05萬元作為次子梅德明的殮葬費外,其餘申請均不獲批;梅媽另需支付遺產管理人8成訟費。

對梅媽早前聲稱醫生指她尚有20年壽命,要求遺產管理人一次過支付她15年生活費和醫藥費,共計5,500萬元一事。法官指梅媽提交的醫生信非專家證供,且即使她尚有20年壽命,亦有需要考慮是否有需要一次過發放相關費用。同時,法官認為無必要改變現時「實報實銷」的制度,亦無必要將付予破產管理人的費用先給梅媽,再由她給破產管理人,故拒絕申請。
壽長乃無間地獄中之大劫
當年唔幫兩個女養生
自凟一生
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞