sony係咪想一嘢收om system皮?

46 回覆
5 Like 8 Dislike
近期出嘅a7c2, a7cr + 24-50 2.8, 16-25 2.8,勁輕便。
dcfever仲話防震可以去到手持一秒成功率去到100%
鳩吹
冇SONY
OM PRO鏡都唔用腦諗野自己收左皮
om其實出啲1.4定焦冇wr輕過1.2好過啦,啲1.2老撚咁重
OM都收左皮好耐
olympus收咗,om未收晒
Olympus如日中天喎
出0。6啦 還惦m43 部部都咁大部
d 鏡出到ff咁大支 但就0。x 系列

好似canon 24 105mm f2.8
佢整支1250 f1.4
8 -25mm f1.8
17-150 f1.8
整多支12200 f4.5

Em1x mk2 4000萬像全域快門
AI focus + AI 自動執相
1200萬evf
相機內存1tb + lightroom + Instagram
4個dial 操作
出rangefinder 款 細細部又輕一定大把人買
Em1x mk2 保留GPS同加個頂mon,縮小個一體化機身就已經好好。MK1太多空白既位唔知仲乜咁。但睇OM個7樣都唔似會再有一體化機身MK2。
em5 + 一體式grip 就夠
OM會話,你自己買個grip加啦,連緊緊有個幾台客都趕走。一直口講就PRO,但出既野完全唔PRO。如果一個grip就可以代替一體化,咁Nikon/Canon可以一早甩身啦。一體化既電量/重量/夾重鏡既平衡係最優化。OM好似完全唔明,EM1X既份量係應該配43 SHG鏡,但現實情況,m43 連一支有SHG份量既鏡都冇。OM膠層會解讀成冇市場要求,唔反省下係自己設計配合失敗。
以前覺得係OLYMPUS班高層個腦裝屎的,現在証明係相機部高層問題,定現在可以賴落JIP到,出部EM1M2係被迫害的。
最後講係OM1MK2唔係EM1MK2
算啦 我忠粉都轉完gfx 再Nikon z8
期待銀zf 好過

m43 就係細得黎pro + retro
但佢自己放棄em5 line
走去搞部醜嘅em1
依家就俾Fujifilm x100v &vi 搶晒復古風
zf 出都大報 根本部相機靚仔係好吸引買家留意
M43最應該出番gm1/gx7/em5果種size
Ibis 加輕便大光圈鏡頭
做輕度龍友主機/龍友副機
我現在主力都係用EM1X+384pro。但一般outdoor,影風景行山,即使我有哂714pro/1240pro/魚眼。我現在反而用返部舊既sigma foveon + CPL +減光鏡。真係出來既細節問題,我現在好享受影風景後裁相既舒適感。如果有係海邊影相,OM手持高解係冇用,水浪係變哂一團唔靚既物體....

問題就來啦,Sigma 仲未有時間表出Full-Frame Foveon 。最近都睇緊GFX100s,心水就GF32-64mmF4G,但睇返重量就 35-70mmF4.5-5.6應該方便行山。另外支GF20-35mmF4 又係好正。

打雀係唔係仲可以靠OM,我唔敢講,OM1MK2對我來講冇真係好過EM1X好多,我用機身GPS記錄鳥點,好好用。人在野外,電就係要慳得就慳,叫我再開電話app做GPS,都有病。所以,都係睇緊Z9/R3,R3有做輕巧設計,我幾鍾意,但打高質又輕既雀鏡就真係冇。Nikon 既PF鏡系,我個人好喜歡。
你係同時玩緊GFX加Z8,定冇玩GFX了? 如果係後者,真係分別不大,唔值得keep?
如果當初EM1X同150-400 pro一齊出個觀感應該好好多
部機行得太前
本身gfx 100s 加3264mm , 80mm f1.7, 45mm f2.8. auto focus 太慢啦, still way much better than gfx 50r . 焦距問題, 太短啦 , 乜都靠1億crop 無乜癮。 大部 重 我都唔太介意。 但係成部野嘅反應都好慢。

最後轉Nikon z8 , 乜都快3倍,畫質唔太睇得出分別。 講真 無乜幾可要一野crop 300%
一支35150mm f2 to 2.8 已影得好開心
中片幅永遠唔會出到, 佢出一樣 分分鐘3kg 都黎

但拎gfx100s 出街唯一好處係有份虛榮囉
em5 + 一體式grip 就夠
OM會話,你自己買個grip加啦,連緊緊有個幾台客都趕走。一直口講就PRO,但出既野完全唔PRO。如果一個grip就可以代替一體化,咁Nikon/Canon可以一早甩身啦。一體化既電量/重量/夾重鏡既平衡係最優化。OM好似完全唔明,EM1X既份量係應該配43 SHG鏡,但現實情況,m43 連一支有SHG份量既鏡都冇。OM膠層會解讀成冇市場要求,唔反省下係自己設計配合失敗。
以前覺得係OLYMPUS班高層個腦裝屎的,現在証明係相機部高層問題,定現在可以賴落JIP到,出部EM1M2係被迫害的。
算啦 我忠粉都轉完gfx 再Nikon z8
期待銀zf 好過

m43 就係細得黎pro + retro
但佢自己放棄em5 line
走去搞部醜嘅em1
依家就俾Fujifilm x100v &vi 搶晒復古風
zf 出都大報 根本部相機靚仔係好吸引買家留意
我現在主力都係用EM1X+384pro。但一般outdoor,影風景行山,即使我有哂714pro/1240pro/魚眼。我現在反而用返部舊既sigma foveon + CPL +減光鏡。真係出來既細節問題,我現在好享受影風景後裁相既舒適感。如果有係海邊影相,OM手持高解係冇用,水浪係變哂一團唔靚既物體....

問題就來啦,Sigma 仲未有時間表出Full-Frame Foveon 。最近都睇緊GFX100s,心水就GF32-64mmF4G,但睇返重量就 35-70mmF4.5-5.6應該方便行山。另外支GF20-35mmF4 又係好正。

打雀係唔係仲可以靠OM,我唔敢講,OM1MK2對我來講冇真係好過EM1X好多,我用機身GPS記錄鳥點,好好用。人在野外,電就係要慳得就慳,叫我再開電話app做GPS,都有病。所以,都係睇緊Z9/R3,R3有做輕巧設計,我幾鍾意,但打高質又輕既雀鏡就真係冇。Nikon 既PF鏡系,我個人好喜歡。
你係同時玩緊GFX加Z8,定冇玩GFX了? 如果係後者,真係分別不大,唔值得keep?

m43死忠話你根本分唔出啲畫質,同埋影相係一下過,使乜裁。
樓主你開幾個 post 屌m43 屌 om 你唔倦咩?
好問題,唔悶喎
呢樣都明,所以我sigma 都係慢仲有極難用,但就影到一般bayer sensor出唔到既細節色彩同micro details,就算中幅都比唔到。

你個套GFX都係我考慮會買,佢既慢係指影人像都有困難?
150-400 pro都唔算重啦,都唔洗em1x咁大既機身。m43 雀鏡散景唔夠靚先最大問題。部機出得太前,硬清貨尾感覺,應該一出就要用OM1既AF+sensor 啦。
影正片菲林就一下過
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞