習近平:創新東中西部開放平台 譜寫「西部大開發」新篇章

47 回覆
3 Like 30 Dislike
習近平昨日(23日)下午在重慶主持召開新時代推動西部大開發座談會,並發表重要講話。他強調,西部地區在全國改革發展穩定大局中舉足輕重,要一以貫之抓好黨中央推動西部大開發政策舉措的貫徹落實,進一步形成大保護、大開放、高質量發展新格局,提升區域整體實力和可持續發展能力,在中國式現代化建設中奮力譜寫西部大開發新篇章。

他強調,要堅持把發展特色優勢產業作為主攻方向,因地制宜發展新興產業,加快西部地區產業轉型升級。強化科技創新和產業創新深度融合,積極培養引進用好高層次科技創新人才,努力攻克一批關鍵核心技術。深化東中西部科技創新合作,建好國家自主創新示範區、科技成果轉移轉化示範區。加快傳統產業技術改造,推進重點行業設備更新改造,推動傳統優勢產業升級、提質、增效,提高資源綜合利用效率和產品精深加工度。促進中央企業與西部地區融合發展。把旅遊等服務業打造成區域支柱產業。因地制宜發展新質生產力,探索發展現代製造業和戰略性新興產業,佈局建設未來產業,形成地區發展新動能。

習近平強調,要堅持以大開放促進大開發,提高西部地區對內對外開放水平。大力推進西部陸海新通道建設,推動沿線地區開發開放,深度融入共建一帶一路。完善沿邊地區各類產業園區、邊境經濟合作區、跨境經濟合作區佈局,推動自貿試驗區高質量發展。穩步擴大制度型開放,打造市場化法治化國際化營商環境。更加主動服務對接區域重大戰略,積極融入全國統一大市場建設,創新東中西部開放平台對接機制,深化與東中部、東北地區務實合作。

習近平指出,要堅持統籌發展和安全,提升能源資源等重點領域安全保障能力。加快建設新型能源體系,做大做強一批國家重要能源基地。加強管網互聯互通,提升西電東送能力。

www.aastocks .com/tc/stocks/news/ aafn-news/NOW.1344477/2
領導今日想開發邊個個西部
又搭雞棚
細細個已經聽到西部大開發
又改革開放?放梗d政治犯出嚟先啦
江澤民呢d就識做,習近平會做咩?
想一次過連接產能過剩+內偱環+一帶一露
聽到都興奮
小甜甜果時同煲呔去新疆跳老舞
佢做乜就閪乜,繼續啦,支持呀
呢條友講野唔洗聽 聽完都唔知佢up咩
開發咗幾廿年都重有得發
其實佢明唔明,發展係唔需要指指點點,度度都落指令,有識人士見到機會就會去馬,政府係旁邊傍住就足夠.
亂咁落order,明明係無機會,夾硬用錢堆出嚟,最後連本都回唔到. 無眼睇
啲老閪開發完要搵嫩閪再開發
唔記得當年邊份咸報有個專欄叫西部大開發
挖呀挖呀挖,西
你知唔知中國西部係好大
深藍全部都是定義西部

真係要開發, 一百年都開發唔完
證明你無留意平時 習近平講野

習近平係主張內循環, 即係唔靠外國, 自給自足, 自己發展經濟
你講得啱
你知唔知 中國西部幾大
淨係 新疆, 西藏, 內蒙, 青海, 加埋已經大過印度

你以為好似香港一粒點 咁細, 一陣間就發展完
中共發展主要唔係要回本, 係要谷GDP
本身應該繼續發展深圳
不過一講深圳就諗起鄧小平
阿習攞唔到彩
支持 東南西北 各開一次
之後 東南 西南 西北 東北

之後….
深圳已經發展完啦

家陣主要靠自動波吸引 港人去消費賺錢, 可以唔洗理

西部仲係好落後, 可以慢慢發展, 有排玩
一帶一路呢
中國制做2025 呢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞