今年以來最大IPO「茶百道」上市即暴跌 外媒引述銀行家:無言以對 香港市場氣氛太差

184 回覆
157 Like 7 Dislike

【今年以來最大IPO「茶百道」上市即暴跌 外媒引述銀行家:無言以對 香港市場氣氛太差】

今年以來規模最大的IPO、集資近26億元的中國連鎖茶飲店茶百道(ChaPanda)今(23日)掛牌上市,首日股價一度暴跌近4成,收市仍挫近2成7。外媒《金融時報》形容是「今年香港最大IPO的失敗」,《日經》引述為茶百道提供上市諮詢的銀行家慨嘆:「我無言以對,(香港)市場氣氛太差了」。

茶百道IPO集資金額是香港今年以來最大,集資金額近26億元,發行價每股17.5元,但僅得0.5倍認購,約733.56萬股,更曾低見10.5元,大幅暴跌近4成,收市時較招股價低27%,報12.8元。

|茶百道競爭對手多 難維持顧客忠誠度

茶百道上市暴跌,《金融時報》形容是「今年香港最大IPO的失敗」。金利豐證劵研究部執行董事黃德几受訪時解釋,消費者對於連鎖茶飲店「來去匆匆」,很難維持顧客的忠誠度,「他們今天可以買這間公司的珍珠奶茶或檸檬茶,明天就可以去另外一間公司購買」。

報道指,同類型的競爭對手蜜雪冰城、古茗控股、滬上阿姨也將在港上市,市場競爭激烈。其中蜜雪冰城在中國有超過36,000分店,規模是茶百道的三倍。

他分析,茶百道首次公開招股失敗後,市場氣氛可能變得更差,「因為他們認購不足,給人留下了一個非常糟糕的印象,對本港IPO市場根本毫無幫助」,他預計整體市場仍反應冷淡(lukewarm)。

|助茶百道上市的銀行家:無言以對、市場氣氛太糟

《日經》則形容茶百道「首次亮相令人失望」。報道訪問一位協助茶百道上市的資深銀行家,他感嘆:「我無言以對,(香港)市場氣氛太糟糕了(I am speechless, the market sentiment is so bad)」。

他無奈道,「儘管形勢嚴峻,但(茶百道)花了那麼多錢,除了繼續上市,別無選擇」,他又歸咎於基石投資者「不願鎖定他們的資金」。被問及今後要如何應對這種情緒,他說:「要堅強(Be strong)」。

翻查資料,茶百道是中國第三大茶飲品牌,2008年創立,在中國擁有約8,000間分店,每年營業額達358億元人民幣。

特首李家超今出席行政會議前見記者時表示,中國企業將為香港IPO市場注入更多活力,港交所正審批近100宗上市申請。他稱,多間國際會計師行預計,今年香港IPO市場集資額將逾1,000億元。

而本港今年首季港股IPO總集資額僅得47億元,並已連跌4年。《金融時報》引述倫敦證券交易所的數據,港股IPO較去年同期下降29%,是2009年以來集資金額最低的一年。

#光傳媒
冇人護盤?
買垃圾茶店既股票係咩諗法
大佬老散沽得幾多貨
一定係自己人沽啦
都無人賣廣告,想當年100毛上市幾多新聞
特首李家超今出席行政會議前見記者時表示,中國企業將為香港IPO市場注入更多活力,港交所正審批近100宗上市申請。他稱,多間國際會計師行預計,今年香港IPO市場集資額將逾1,000億元。

而本港今年首季港股IPO總集資額僅得47億元,並已連跌4年。《金融時報》引述倫敦證券交易所的數據,港股IPO較去年同期下降29%,是2009年以來集資金額最低的一年。

47億少到
軟對抗。
聽都未聽過呢間野
呢啲飲品店轉頭就換一堆,根本唔值得買
特首李家超今出席行政會議前見記者時表示,中國企業將為香港IPO市場注入更多活力,

樂觀睇都真係好快活力 幾大波幅 不過係得跌幅
個個都買美股無人買港股
對上一次有人追港股好似已經係騰訊,港交所
次次都聽人講港股“悶”,無波幅無增長
speech咩撚嘢less﹐篇文都講左對依d"連鎖飲品集團"無信心,班基石投資者散水,散戶咪跟住走囉
集資金額近26億元今年以來最大IPO

其實有咩好無言以對 屌你咁細檔野 跌穿招股價都好撚正常下化 連護盤個班都唔撚做野
23條好生意呀
護盤?一上市班蠱東第一個出貨啦
水魚股,估值係奈雪幾倍,搵鬼買咩
無得check真假. 玩條能.
load 咗一陣先get到咩係0.5倍認購 sorry 真係同以前仲有玩港股嗰陣睇開嘅數字有啲距離
睇返先知奈雪依家2蚊
咁呢隻who有排食花生
開門市可能已經算廣告開支
關氣氛差唔差乜事

股值咁細做保果間勁易做價啦

連做都唔做咁急攞錢走佬

諗 下都知乜事
使鬼賣廣告
最好d股唔係散戶手
咁都容易炒高引羊
老千集團想來港 cap 水
呢隻垃圾而家170億
跌多一半都仲貴過奈雪の茶個40億
落去$2都唔過份
支港股票全部都係辣殺
笑死,spacex黎香港上市,又睇下咩氣氛?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞