毒氣瑜伽球殺妻女案 許金山申訟費 官指自招嫌疑僅批部分

11 回覆
1 Like 3 Dislike

香港中文大學醫學院前副教授許金山以注入一氧化碳的瑜伽球毒殺妻女,受審後於2018年被裁定兩項謀殺罪成,判囚終身。許不服定罪並上訴至終院,終院去年11月頒判詞,認為原審法官就誰將瑜伽球放入車廂一事指引陪審團時出錯,5名法官一致裁定許金山上訴得直,案件須發還重審......

原文:https://hk.news.yahoo.com/%E6%AF%92%E6%B0%A3%E7%91%9C%E4%BC%BD%E7%90%83%E6%AE%BA%E5%A6%BB%E5%A5%B3%E6%A1%88-%E8%A8%B1%E9%87%91%E5%B1%B1%E7%94%B3%E8%A8%9F%E8%B2%BB-%E5%AE%98%E6%8C%87%E8%87%AA%E6%8B%9B%E5%AB%8C%E7%96%91%E5%83%85%E6%89%B9%E9%83%A8%E5%88%86-041001084.html?feature.socialseeding=social
如果咁都有得打甩就好嘢
個底花晒,邊個做陪審團都入你老謀啦
我都覺得好難 但又俾佢重審其實係玩佢?
講證據㗎嘛大佬
你估哩到係中國
可以點打甩
希望法官還你一個公道
純粹係法律原則
謀殺咁大罪都仲可以寧縱勿枉
其他嗰啲呢
唔係玩佢,好多時候court of appeal上訴至終院都係因為dispute as to law,即係話佢哋由個案件encounter到啲有爭議嘅law,文中所說法官指引陪審團方式有誤,要重審,至於點樣指引都係Law嘅一種嚟。

呢啲終院案係往後嘅判其他類似嘅案嘅指標嚟,你當佢純粹攞呢個案嚟make clear 一啲law佢啦。 好多時上訴完成功埋,個結果都係一樣,都係終身
收割許教授啲錢
反正政府等錢使
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞