hi淡友 (2103)

1001 回覆
0 Like 1 Dislike
Old seafood雖然食鹽食太多會腎虧
但好多時真係至理名言, 不過後生仔大多數聽唔入耳
跌市莫估底
暫時睇個突破好靚 除非完全唔睇圖想賭 唔係買跌都幾大風險
不過睇幾時散水 港女散水都好快
你好好反省下
企穩173
依度應該好多都後生仔
08海嘯 無錯睇圖你會睇到個跌幅
但圖係唔會顯示到當時恐慌
恐慌係要親歷其景感受過先會知道
睇電視你見到飛彈炸民居, 「oh... 好撚慘」
依d叫「知」 唔係叫「明」
500度近視你「知」睇野會唔清楚,但你如果無近視 你一世唔會「感受」到有幾唔清楚

08當時我初初出黎做野 本得好小 所以輸都輸得好小
唔好問我點解咁on9當時唔撈底 因為無人敢估個底
3萬跌66%去到10676,我嘗試簡潔形容每段恐慌:

30k-> 26k :調整啫 (果時大把人形容26000牛係不恐牛鑽石白金底)
26k-> 20k :無得再跌架喇 而家經濟好差咩 2萬一定守到
20k-> 17 18k :心諗唔撚係掛 同時一廂情願覺得已見底 /跌有限升無限 /唔牛就笨了
17 18k-> 13 14k : 盲目左 已經開始無人再想討論股市 A1 開始會見到世紀股災依d字眼 但依然相信已到底或十分接近,築底中
13 14 -> 10k : 一野終整大插 學周星馳話齋 人受左太大打擊 係唔會再識俾反應 ,係街你會見到個撚個木口木面 各自隱藏住內心果份不忿同憂傷,但又唔撚敢表露出嚟嘅果種爭扎神情。 101% 全民睇死一定會穿1萬 無一個覺得1萬會守到,即使你仲有錢係身,你都會傾向8000先出手
(上述唔係得一人想法 係綜合左好多身邊人當時想法)

唔好意思 彈啦
你深信只係技術反彈 等8000
真係又插返 你覺得自己好醒 無響13000高追
但係唔好意思 今次再彈之後 一支箭標上去
8000? 你慢慢等下啦
然後2010年會有人問你 點解08你唔1萬點時掃貨咁笨7?

而家我問你
目前你覺得係上述邊個階段?

08時無人無係先知預計到雷曼、次按風暴
2022有d咩係未預計到? (支爆?北約參戰? 雜種打台灣?)

08每段下跌都會夾雜好多大彈, 講緊嘅唔係彈3幾百 咁小 ,係會無啦啦夾雜好多彈千點、即市大v700點之類
前一日跌過龍 跌太急 就係咁
但而家係慢跌 甚少靠裂口質低 跌市嚟講真係「跌得好撚健康」所以彈都只係幾十、二三百

你問我 呀死老坑 咁恆指會唔會真係跌到8000啊
我答你唔會 (我唔似d財演口吻 「唔排除」 、 「除非」 )
我反問返你
假設香港經濟差到極點, 你能唔能夠3蚊買到老麥巨無霸餐? (即係點呀? 麵粉成本$0.1 牛肉成本$0.2 ? 3蚊賣到比你?你覺得有可能?)

明就明
有d野係有佢基本估值
東升西降
問題只係呢個係咪「升市」咋嘛
鬼唔知升市莫估頂咩
ㄧ早話左今個week日日升300以上
今日好快又升300
係,一個消息甚至無消息就可以回
睇資金流一定睇到 睇你研唔研究
升撚到
07 08海嘯果時, 真人真事我有個朋友就係因為玩大左, 走左
果時2萬升上3萬1, 佢正股執唔少
跌到落2萬2定2萬1, 又俾佢執一大筆 (開始轉玩輪/牛熊)
之後急彈, 開始輸
佢估2萬3附近, 一路輸一路移, 再一路輸
彈撚到2萬6, 彈到人都走埋

你點估頂? 你係大戶?
2萬6追CALL果D又係死埋一碟, 因為之後落到107xx
你點估底?

唔好高估自己捉到轉角位
老實講, 你捉到頭號重犯既機會仲大過捉到轉角位
對於港女我都係食花生,扮工入黎吹水同抄下功課姐
因為奶過港女好多野
做咩貼我舊文
終於見到啲新嘅number...
係咪應該高興下...
升足一星期 驚
174都有勁能癲
最好日日升300
靚突破
好文分享 俾大家警惕自己
踩埋再升 好撚癲
07 08海嘯果時, 真人真事我有個朋友就係因為玩大左, 走左
果時2萬升上3萬1, 佢正股執唔少
跌到落2萬2定2萬1, 又俾佢執一大筆 (開始轉玩輪/牛熊)
之後急彈, 開始輸
佢估2萬3附近, 一路輸一路移, 再一路輸
彈撚到2萬6, 彈到人都走埋

你點估頂? 你係大戶?
2萬6追CALL果D又係死埋一碟, 因為之後落到107xx
你點估底?

唔好高估自己捉到轉角位
老實講, 你捉到頭號重犯既機會仲大過捉到轉角位
183 一星期到,點睇
好real
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞