大家覺得棍波安全啲 定係自動波安全啲?

68 回覆
4 Like 93 Dislike
無3年經驗真係揸自動波比較安全
P仔路又唔識 波又唔識轉 又要睇路況
巴打我學棍van
不過從來無揸過棍
依家部車雖然係DCT有啲原理上類近
想問下係咪拖波可以由5波直接落1波? 車速減慢果個過程快成點?

平時DCT都係一邊踩迫力同時一波一波咁減落去
如果唔踩迫力淨係減波,架車就會好高轉但都唔覺有即時拖慢嫁車果個感覺
5波直接落1波 轉速差咁多
駕駛者可以唔使分心,理少樣嘢,只係呢樣自動波都已經贏咗一截

都21世紀喇,樣樣事都會用自動化嚟達致安全,點解仲有啲人會靠原始科技嚟打飛機
因為DCT要一波一波咁順住減
棍波可以轉入由何波段
所以想點會發生咩事

我身邊無人揸棍波
好奇問下
佢揸自動波可以唔炒?
你揸過棍波未呀?
冇波箱 係唔會有波哩個term
會好chok
嚴重會傷極力子 波箱 部車失控
自動波唔比你咁做有原因
基本上你高轉既情況下拖低一個波 同時又唔等個轉數落黎就吊起個極力子已經chok到你飛起
有道理Thx ching
踩撚住個break
搵G 點
有冇咁難
原來係咁
咁轉數落得快唔快?如果唔係即係要踩住極力子一陣先鬆得?
渣自動車炒車既人,渣棍波就唔會炒?
小左踩錯油門風險

但會有其他危險
你呢個係棍van玩法
棍私斜路你踩撚住個break搵G點應該99%死火
係咪踩住break補油到千五轉
Heel toe起步
屌你老母開到160+咩波都死啦
理論上
引擎愈高轉數阻力愈大
你下次試下唔落brake 3拖2
速度上就返拖完岩岩好6-7千轉就會感覺到減速得快啲
你明我講咩下次試下先
Thx ching
如果你行100巡航緊
剩係鬆油拖6拖5個減速度係強左小小但唔顯著的
我渣部5速at行70
d波拖3波都好明顯速度係減得勁左
理論上係可以,不過無人會咁做,因為1波同5波差太遠轉數同速度都唔會match到
最容易用跳波呢樣野係係匯合線入高速公路果陣3波/4波踩油加速,之後用5波/6沒巡航,又或者係調轉係5波6波巡航之際跳返落去3波/4波用嚟加速趴頭
正常手法係拉實手制
然後搵啱咬合位比油到千五轉
一放手制 架車就會去
唔係三千轉, 分兩下放極力子, 地板油起步既咩?
非Gay 唔要有棍波妹
自動波先爽!夠淫
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞